Afbeelding

Brandweervaardigheidstoetsen klasse 112 in Boxtel

Algemeen
Zaterdag 16 maart werd het startsein gegeven voor een nieuw seizoen met brandweervaardigheidstoetsen van het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité). In de regio Brabant-Noord organiseerde de brandweer van Boxtel deze wedstrijden vanwege het 65-jarig bestaan van haar brandweervereniging. Verdeeld over twee banen namen een twintigtal ploegen deel aan de vaardigheidstoetsen in de klasse 112.

In het voormalige bedrijfspand van Roveco Lukken aan de Koppenhoefstraat in Boxtel werden twee spectaculaire wedstrijdbanen geënsceneerd. Beide scenario’s werden bedacht door leden van de Boxtelse brandweer welke hier de afgelopen tijd hard aan gewerkt hadden. Ook aan het publiek was gedacht, op beide banen kon zowel buiten als binnen alles aanschouwd worden. Naast de meegereisde supporters kwamen ook vele Boxtelse nieuwsgierigen een kijkje nemen, mede dankzij de aandacht van de plaatselijke media voorafgaan aan deze wedstrijddag.

Scenario baan A (mislukte kluiskraak)
De brandweer werd verzocht uit te rukken voor een automatisch brandalarm in een bedrijfspand. Al snel werd duidelijk dat bij de politie ook een inbraak alarm binnen was gekomen vanaf hetzelfde object. Bij het betreden van het betreffende pand werden zij volledig verrast door een gemaskerde man welke de brandweerlieden met een honkbal knuppel naar buiten joeg. De ter plaatse gekomen politieagent wist deze bandiet snel in de boeien te slaan waarna men al snel op een tweede bandiet stuitte. Het tweetal was bezig een kluis te kraken maar dit ging niet zonder slag of stoot. De eigenaar van het pand werd vastgeketend en opgesloten in de koelcel van het bedrijf waar tevens een kleine brand woedde. Nadat de kluis met dynamiet werd opgeblazen kwam een van de gemaskerde daders met zijn been klem te zitten onder de zware kluis. Door zowel de eigenaar als de gemene kluiskraker te bevrijden en de brand te blussen kon de klus geklaard worden.

Scenario baan B (persoon bekneld tijdens houtzaag evenement)
Tijdens de voorbereidingen van een indoor houtzaag evenement is een man bekneld komen te zitten tussen enkele zware boomstammen. Een van deze boomstammen hing in een strop aan een liftarm van een tractor. Het been van het slachtoffer zat vast onder deze boomstam en diende op een veilige manier in samenwerking met de BHV organisatie bevrijdt te worden. De toegangsdeur van het bedrijfspand werd geblokkeerd door een uitstekende boomstam uit een laadbak. Nadat de brandweer zich toegang had verschaft tot de bedrijfshal waar het evenemententerrein zich bevond waren de medewerkers verrast door de komst van de brandweer. Hierdoor ontstond nog een klein brandje bij een brandstof vulstation waarbij één medewerker zijn handen verbrand.

’s Avonds rond de klok van 19.30 uur vond in de brandweerkazerne aan de Brederodeweg te Boxtel de prijsuitreiking plaats. Na enkele dankwoorden van wedstrijdleider René de Laat en een korte omschrijving van de enscenering van beide banen was het woord aan wethouder Peter van de Wiel om de prijzen uit te reiken. Om de spanning erin te houden switchte hij regelmatig van baan om uiteindelijk bij de nummers één uit te komen. Op baan A (mislukte kluiskraak) won de ploeg van Schaijk gevolgd door Vlijmen en Ravenstein welke respectievelijk nummers twee en drie werden. Op baan B (persoon bekneld tijdens houtzaag evenement) won de ploeg uit Zeeland gevold door Oss en Heusden 2 welke respectievelijk nummers twee en drie werden. Deze zes ploegen gaan door naar de gewestelijke wedstrijden in de klasse 112 later dit voorjaar.
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant