Afbeelding

Wekelijkse column: “Ik zal zorgen dat jij opdondert!!”

Algemeen
Iedereen met stiefkinderen weet het allang: je stiefkinderen zijn niet automatisch blij met je. Sterker nog, er kan een hele strijd ontstaan tussen stiefdochter en stiefmoeder. Het idee van dochter is “jij hebt mijn vader ingepikt”. Dat is op zichzelf al erg genoeg, in de ogen van de dochter een misdaad.

Het verdriet van haar moeder kan de boosheid van de dochter nog meer vergroten. Loyaliteit met moeder maakt soms dat dochters alle vriendelijke uitingen van stiefmoeder interpreteren als “concurrentie met moeder”. Als de stiefmoeder grenzen aangeeft, grenzen die haar vader misschien niet aan zijn dochter stelt, dan is de stiefmoeder de kwaaie pier, de nare stiefmoeder uit het sprookje. Als stiefmoeder doe je het dus nooit goed.

Stiefvaders doen het evenmin makkelijk goed, maar omdat zij vaak minder direct met de opvoeding van de kinderen betrokken zijn (en ook meer geneigd zijn zichzelf op de achtergrond te houden) hebben stiefvaders over het algemeen net iets minder last van hun positie.

Vrouwen zijn traditioneel toch wat meer met kinderen bezig, zij doen (ook al zijn we nog zo geëmancipeerd) vaak toch het grootste deel van de huishoudelijke zaken. Dit en naast de misschien wel “aangeboren” meer emotionaliteit van vrouwen maakt hen extra kwetsbaar.

Ik hoor daarom ook vaak vrouwen klagen dat hun vriend de dingen teveel op zijn beloop laat. Mannen halen eerder hun schouders op en gaan over tot de orde van de dag. Maar bij vrouwen blijven deze opmerkingen veel meer knagen. Natuurlijk zal het ook bij stiefvaders op den duur gaan knagen als kinderen rotopmerkingen maken, maar zij lijken toch eerder geneigd om het los te laten.

Daarnaast zijn veel mannen (niet geheel onterecht) bang dat de kinderen niet meer zullen komen. Als er een redelijke band is met de natuurlijke moeder valt dat wegblijven van de kinderen vaak wel mee, maar zo niet, dan hebben vaders wel wat te verliezen. En daarom laten zij zich soms zelfs ronduit chanteren door hun kinderen. Stiefmoeder staat in de kou. Het is niet gemakkelijk hiermee om te gaan.

Uit de krant