Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 915446
Foto: MooiBoxtel

TipMooiBoxtel: Boxtel wil een burgemeester die open staat voor persoonlijk contact

Boxtel - Dat Boxtel op zoek moet naar een nieuwe burgemeester zal voor velen geen nieuws zijn. Maar waar moet de opvolger van Mark Buijs en 'tussenpaus' Fons Naterop eigenlijk aan voldoen? Wij peilden het in de achttiende verzending van TipMooiBoxtel. Uiteindelijk vulden 224 Boxtelaren de vragenlijst in. Daaruit blijkt dat Boxtelaren vooral op zoek zijn naar een eerlijk en daadkrachtig persoon met wie ze bij wijze van spreken wel eens een biertje of een bak koffie kunnen drinken.

Inmiddels is waarnemend burgemeester Fons Naterop al diverse malen op de fiets meegenomen door de wethouders om Boxtel in levende lijve te aanschouwen. Wij vroegen ons panel naar wat zij een nieuwe burgemeester zouden laten zien als zij een rondje met hem of haar door onze gemeente zouden maken. Ruim de helft (57 procent) van de ondervraagden weet direct waar ze de burgemeester naartoe zouden nemen. Een populaire bestemming is het centrum om hem daar zaken als leegstand en de nieuwe Markt te laten zien.

Ook verschillende punten waar overlast of onveiligheid ervaren wordt, zoals het buitengebied bij 'die vieze stinkstallen', gevaarlijke kruispunten en de dubbele spoorwegovergang zijn populaire bestemmingen. Toch wordt de burgemeesterskandidaat ook uitgenodigd naar plaatsen te gaan waar Boxtelaren positieve ervaringen mee hebben, zoals het Oertijdmuseum, de Voedselbank of tijdens carnaval naar verschillende locaties. Uit de enorme verscheidenheid in antwoorden blijkt dat de Boxtelaar vooral geïnteresseerd is in een burgemeester die dicht bij hen staat. In dit licht is het ook niet meer zo vreemd dat opvallend vaak zaken als 'mijn huis', 'de sportclub' of 'het café' genoemd wordt als plek om de burgemeester te laten zien. Kennelijk willen Boxtelaren hun burgemeester vooral persoonlijk leren kennen en hem of haar in contact brengen met de 'gewone man', zoals diverse panelleden ook opmerken.

Dat persoonlijk contact is voor veel Boxtelaren dan ook wat zij vooral in de nieuwe burgemeester zoeken. Van de 60 procent van de respondenten die een duidelijk beeld heeft van een 'ideale burgemeester', wordt dit persoonlijk contact, de toegankelijkheid en nabijheid ook vaak genoemd. Wanneer de Boxtelaar gevraagd wordt een top 5 te maken van belangrijkste karaktereigenschappen waaraan een burgemeesterskandidaat moet voldoen, noemen zij 'betrouwbaarheid' als belangrijkste karaktertrek. Ook moet de opvolger van Buijs daadkrachtig, belangstellend, eerlijk en communicatief vaardig zijn, zo vindt het TipMooiBoxtel-panel.

Wordt de panelleden gevraagd naar de ambities die de burgemeesterskandidaat moet hebben dan wordt het bevorderen van de leefbaarheid in Boxtel door 63 procent van hen genoemd. Andere belangrijke ambities worden het laten bruisen van het centrum (54 procent) en het versterken van de werkgelegenheid (43 procent) genoemd. Om het panel op weg te helpen konden zij kiezen uit de zes ambities uit de Strategische Visie 2020 van de gemeente, of zelf ambities aangeven die volgens hen belangrijk zijn. Zij konden maximaal drie ambities invullen. Veertien procent kwam met een eigen ambitie, waarbij opvallend vaak 'bouwen' werd genoteerd. Bestuurlijke vernieuwing wordt het minst vaak als belangrijke ambitie genoemd, hoewel dit waarschijnlijk komt doordat dit de minst zichtbare en concrete van de zes door de gemeente zelf genoemde ambities is.

Praat ook mee!

Wil jij meedenken over de toekomst van Boxtel? Wil jij graag aan de basis staan van nieuwsverhalen? Wil jij graag gehoord worden? Als het antwoord op één of meer van deze vragen 'ja' is, aarzel dan niet langer en schrijf je in voor TipMooiBoxtel.nl.

Periodiek (ongeveer 8x per jaar) komen zo'n tien vragen in je mailbox als je je nu inschrijft. Samen met jou kunnen wij zo het nieuws bepalen en laten zien wat jij, als inwoner van onze gemeente, belangrijk vindt. Jouw mening is op die manier waardevol voor ons, maar ook voor jezelf. Wij kunnen namelijk onderwerpen op de kaart zetten wanneer deze blijken te leven bij veel dorpsgenoten. Zo bepaal jij mede het nieuws!

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>