Afbeelding

Grootscheepse BHV-oefening met ontruiming op Liduina

Algemeen
BOXTEL – Donderdagavond om iets voor 20.00 uur gingen de rookmelders op Liduina af. Medewerkers van Zorggroep Elde, die in het pand aan het werk waren, spoedden zich naar de receptie om de bedrijfshulpverlening (BHV) op te starten. Op een afdeling in het ziekenhuis is door kortsluiting brand ontstaan met hevige rookontwikkeling tot gevolg. De brandweer is opgeroepen en in de tussentijd proberen de BHV-ers de brand te blussen.

Als dit niet lukt wordt overgegaan tot evacuatie van de complete afdeling met alle patiënten. Eén van de patiënten krijgt tijdens de evacuatie een hartstilstand en moet gereanimeerd worden. Een familielid van één van de patiënten pakt de lift naar beneden om hulp te halen en komt vast te zitten in de lift, waar zij in paniek raakt. Een andere patiënt raakt door zijn zuurstof heen en enkele patiënten kunnen zich niet zelfstandig verplaatsen.

Als de brandweer ter plaatse komt is het vuur inmiddels overgeslagen naar de bovenliggende verdieping en de werkkast ernaast. Hier moet de brandweer twee zuurstoftanks veilig stellen die dicht bij de vuurhaard staan. Ook helpt de brandweer met het evacueren van de patiënten en het openen van de lift.

Ruud Broeksteeg, locatiedirecteur van Zorggroep Elde locatie Liduina, werd opgetrommeld en ook de Technische Dienst kwam ter plaatse. “Aanleiding voor de oefening zijn de vele veranderingen, zoals de bouw en installatietechnisch veranderingen. Daarom was het een goed moment om te kijken hoe onze eigen BHV-organisatie optreedt bij een grote calamiteit en vooral hoe men handelt in deze situatie”, aldus René van Schijndel, opleider/instructeur BHV Liduina. “De goede inzet en samenwerking van alle hulpverleners bij elkaar maakte deze grootschalige oefening tot een succes en we hebben de calamiteit goed afgehandeld.”

Foto’s van deze oefening zijn te vinden in ons fotoboek, klik hier>>>.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant