SP wil burger betrekken bij samenwerking of fusie Meierijgemeenten

Algemeen
BOXTEL – De SP heeft in een brief vragen gesteld aan het college van B&W omtrent de gang van zaken rondom een mogelijke fusie of verregaande samenwerking met andere gemeenten in de Meierij. De partij is van mening dat de gemeente wel erg hard van stapel loopt nu burgemeester Mark Buijs met zijn collega’s uit Schijndel en Sint Oedenrode in gesprek wil gaan.

De socialisten zouden graag eerst de mening van de Boxtelse inwoners horen voordat het college zo hard van stapel loopt. “Uw college en de gemeenteraad hebben de mond altijd vol van burgerparticipatie, maar een belangrijk besluitvormingspunt, namelijk of wij als gemeente toe willen naar verregaande samenwerking of fusie met andere gemeentes en wat dit betekent voor de burger, wordt op geen enkele wijze overlegd met de burger zelf. In het hele proces is de Boxtelse burger nog geen enkele keer aan het woord geweest. Wij vinden dat het daar nu eens tijd voor wordt”, schrijft de SP.

De partij pleit ervoor om in Boxtel eerst een volksraadpleging te houden. “Wij denken dan bijvoorbeeld aan de vorm van een huis-aan-huis-enquête, een raadplegend referendum of een andere vorm van burgerparticipatie. De vraag kan dan bijvoorbeeld zijn of Boxtel moet samenwerken met gemeentes, of moet samenvoegen met andere gemeentes tot één gemeente”, aldus gemeenteraadslid Eric van den Broek.

Uit de krant