Logo mooiboxtel.nl
Jacques Grubben. (Foto: Sander van Kasteren)   | Fotonummer: 2c9369
Jacques Grubben. (Foto: Sander van Kasteren) (Foto: Sander van Kasteren)

Het is 'Pastoor Jacques'; Jacques Grubben verruilt na acht jaar Boxtel voor Nijmegen

Boxtel – De 58-jarige Jacques Grubben neemt in februari afscheid van de Heilig Hartparochie om plaats te maken voor opvolger Geertjan van Rossem. Grubben vertrekt naar de parochie de Heilige Drie-Eenheid in Nijmegen. Wij blikten met hem terug op zijn jeugd, opleiding en de afgelopen acht jaar die hij in Boxtel actief was. Ook kijkt de scheidend pastoor alvast wat vooruit.

Het was voor de jonge Jacques Grubben allesbehalve vanzelfsprekend dat hij ooit pastoor zou worden. In 1960 wordt hij geboren in Eindhoven. Hij komt uit een typisch middenstandsgezin: zijn ouders hebben een drogisterij op Strijp. Hij groeit daar samen met zijn jongere broer en twee zussen op.

Hoewel hij als misdienaar actief is bij de lokale kerk is hij enigszins in het geloof geïnteresseerd. De jonge Jacques doet 'vrij fanatiek' aan judo. Op zijn zeventiende verruilt hij die sport voor hockey. Inmiddels is het gezin Grubben verhuisd naar Maarheeze. "De zaak op Strijp liep wel, maar de wijk verouderde", verklaart de pastoor die verhuizing. De zaak wordt in het Brabantse dorp voortgezet, maar de kerk verdwijnt van de voorgrond: "In Eindhoven hadden we een redelijk modern team, maar in Maarheze voelde het in de kerk als vijftig jaar terug. Als je aan het puberen bent spreekt dat je niet aan."

Van econoom tot priester
Jacques gaat studeren aan de universiteit in Tilburg en hoewel hij graag op de theologische faculteit rondloopt, rondt hij er de studie economie af. In de laatste fase van die studie wordt zijn moeder ziek. Het leidt Grubben in 1986 naar Lourdes waar, zo zegt hij terugkijkend op die periode, eigenlijk zijn roeping duidelijk werd. Toch is de tijd nog niet rijp om verder te gaan binnen het katholieke geloof.

"Het geld interesseerde me voor geen meter"Zijn moeder overlijdt uiteindelijk in 1987. Grubben wordt actief in de financiële sector. Als vermogensbeheerder belegt hij geld voor diverse instellingen, ook kerkelijke. "Het werk was boeiend en interessant. Anderzijds interesseerde het geld me voor geen meter", wijst Grubben op zijn ongebruikelijke opvatting. De pastoor interesseert zich veel meer in het menselijk contact in zijn werk, zoals het onderhouden van klantrelaties.

In 1992, als ook zijn vader overlijdt, gaat de jonge dertiger Jacques meer existentiële vragen stellen. Hij blikt terug op de periode in Lourdes, waar hij belangrijke contacten op religieus gebied aan heeft overgehouden. Eén van hen is Frank As, een priester actief in Sint-Michelsgestel. Mede op diens aanraden zegt Grubben zijn werk in Eindhoven op, verkoopt zijn huis en gaat van start op het grootseminarie in Den Bosch. De twijfel slaat echter toe als toenmalig rector Hurkmans afscheid neemt van het seminarie nadat hij tot bisschop is gewijd. Grubben besluit uiteindelijk dat zijn tijd nog niet rijp is. Hij pakt al na vier maanden zijn oude leven als vermogensbeheerder weer op.

Toch waagt hij vijf jaar later een nieuwe poging. Ditmaal weet hij de opleiding wel af te ronden. Op 29 mei 2010 wordt hij in Den Bosch als priester gewijd. Hij wordt gevraagd kapelaan te worden in Boxtel. In 2010 komt hij als rechterhand van pastoor Richard Niessen naar onze gemeente. Al vrij snel daarna, in 2011, wordt hij ook waarnemend pastoor in Esch, waar hij Jos Verbraeken opvolgt.

'Vrede brengen'
"Ze hebben tegen mij wel eens gezegd: 'je moet hier vrede komen brengen'"Deze gehele periode moet Grubben zijn sociale kwaliteiten maximaal laten gelden. De Boxtelse parochie heeft in 2006 een moeizame en van bovenaf opgelegde fusie meegemaakt. "Ze hebben tegen mij wel eens gezegd: 'je moet hier vrede komen brengen'", vertelt Grubben geanimeerd. Hij tracht, als 'vredesstichter' een meer herkenbare kerk neer te zetten, waarin hij, eerst als kapelaan en later als pastoor, niet boven de parochianen, maar tussen de mensen staat. In die tijd vindt hij zijn thuisbasis aanvankelijk in de Heilig Hartkerk, waar hij de laatste 'pastoor' is.

Die kerk wordt per januari 2015 uit de eredienst onttrokken als de volgende fusie zich aandient: die van de parochies in Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde. Dan is al enige tijd bekend dat Grubben leiding mag geven aan de nieuwe fusieparochie: de Heilig Hartparochie. Het bisdom ziet in 2013 in hem een goede opvolger van Niessen als relatieve buitenstaander; hij bedient op het moment van aanzegging immers nog geen leidinggevende functie in Boxtel. Het loopt echter anders: Niessen moet wegens broze gezondheid al in 2014 terugtreden, waarop Grubben hem dan al opvolgt.

Met succes, zo blijkt nu: hij brengt het 'grote' Boxtel als ware het Goliath en het 'kleine' Esch, Liempde en Lennisheuvel als waren het Davids bijeen zonder dat er al te veel kikkers uit de kruiwagen springen. Hoe hij daarin slaagt? Grubben denkt zelf door het werken op gelijkwaardige basis: "Boxtel is dan wel tien keer zo groot als Lennisheuvel, maar dat maakte voor ons geen fluit uit. Het dorp is in deze fusie even belangrijk als Esch, Lennisheuvel en Liempde." Ook is hij eigentijds, maar wel met oog voor respect en traditie: "Tegen kinderen zeg ik: het is pastoor Jacques. Die achternaam hoeft voor mij niet per se."

Gelijkwaardig karakter
Om eerdergenoemde gelijkwaardigheid in stand te houden vindt regelmatig overleg plaats met de verschillende kerkgemeenschappen. Daarbij wordt stilgestaan bij het karakter van het kerkdorp. Zo is Liempde volgens Grubben wat 'klassieker' dan bijvoorbeeld het meer zelfstandige Lennisheuvel. Ook hecht de pastoor waarde aan feesten voor de vrijwilligers, binnen de eigen parochie natuurlijk. Grubben gooit er nog maar eens een mooie beeldspraak tegenaan: "Je probeert er zo soep van te maken die iedereen smaakt!"

Over zijn opvolger, Geertjan van Rossem, is Grubben positief. "Ik ken hem heel goed. Hij was jarenlang mijn docent op het seminarie. Ik kon het goed met hem vinden omdat we dezelfde interesses hebben", lacht hij. Grubben ziet meer parallellen: "We zijn bijvoorbeeld even oud en hebben beiden aan de universiteit gestudeerd. Hij studeerde rechten."

De toekomst van de Boxtelse parochie ziet Grubben, ondanks de tanende bezoekcijfers, met vertrouwen tegemoet. "We gaan het vijfde jaar van de fusie in en ik denk dat we op een goed spoor zitten", begint hij. Als lichtend voorbeeld noemt hij de start van het familiepastoraat: "Je hebt bijvoorbeeld een moment van doop en van communie, maar tussendoor gebeurt er eigenlijk veel te weinig. Wij proberen daar veel meer een vloeiende lijn in te brengen." Meer contactmomenten dus met de parochianen. Ook worden activiteiten gericht op kinderen georganiseerd, zoals vorig jaar tijdens Open Monumentendag met een speurtocht door de Sint-Petrusbasiliek.

Grubben ziet bovendien nog een belangrijke rol voor de Kerk weggelegd, zeker in het menselijk contact. "Die behoefte is er omdat we te maken hebben met een terugtredende overheid en omdat we leven in een super individualistische maatschappij." Hij werpt bovendien een vraag op: "Zouden wij niet meer concreet bezig moeten zijn, voor bijvoorbeeld mensen die eenzaam zijn, of mensen die niets te makken hebben?" Zo ziet Grubben de toekomstige kerk er als een met wat minder opsmuk. En tússen de mensen in plaats van erboven natuurlijk, want dat is en blijft het credo van de vertrekkende pastoor.

Op zondag 13 januari is de afscheidsmis van pastoor Jacques Grubben in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>