Logo mooiboxtel.nl
Paul Weekers, auteur van Paul haalt Verhaal, op zijn geliefde Moto Guzzi (Foto: Sander van Kasteren)   | Fotonummer: de773a
Paul Weekers, auteur van Paul haalt Verhaal, op zijn geliefde Moto Guzzi (Foto: Sander van Kasteren) (Foto: Sander van Kasteren)

Boxtelaar Paul Weekers brengt boek uit over de 'gewone' motorrijder

Boxtel - Met 'Vieze Peter' op Terschelling tot diep in de nacht borrelen. Het is een van de sappige anekdotes uit Paul haalt Verhaal. Een luxe fotoboek waarin Boxtelaar Paul Weekers (48) de alledaagse motorrijder probeert te ontdekken. Is die er überhaupt wel? Daar kom je achter in Paul haalt Verhaal.

Als je denkt aan motorrijders, wordt al snel een negatief beeld opgeroepen. Motorbendes zoals Satudarah, The Hells Angels en No Surrender komen vaak in het nieuws, én niet op een goede manier. Drugshandel, criminaliteit en arrestaties, de motor zelf staat allesbehalve centraal. Dit geeft volgens Weekers een vertekend beeld van wat motorrijdend Nederland allemaal te bieden heeft. Wat dan wel? Daar weet hij inmiddels alles van. De Boxtelaar is fotograaf en fervent motorliefhebber. Deze twee passies heeft hij samen gebracht in Paul haalt Verhaal dat ergens in het voorjaar van 2019 uit moet gaan komen.

Van Terschelling tot Santa Pod
De schrijver begon op 1 januari 2017 met het maken van zijn boek. De dag dat hij op zoek ging naar échte motorrijders met échte verhalen. Dit was eigenlijk uit noodzaak. De ontwerper van beroep dreigde werkloos te worden en zocht iets wat hij leuk vindt, iets waar hij goed in is en iets wat misschien ook nog eens geld zou opleveren. Maar waar moet je het dan over hebben? Weekers had daar direct een antwoord op: "Met een motor naar mensen rijden, motors fotograferen en over motors lullen. Wat wil je nog meer?"

De Boxtelaar is hier intussen flink mee bezig geweest. Hij reisde op zijn motor stad en land af, van Terschelling tot de Santa Pod Raceway in Engeland, de verhalen kwamen uit allerlei hoeken. Nu bijna twee jaar verder is het boek af en kijkt Weekers terug op een ontzettend mooie tijd. Voor hem is dit project al meer dan geslaagd, hoeveel exemplaren er ook worden verkocht.

De schrijver van Paul haalt Verhaal was van jongs af aan al geïnteresseerd in motoren. "Mijn oom had een stuk of zes Moto Guzzi's, een Italiaans motormerk. Ik rommelde graag in zijn schuur rond." Hij wist dat ze bij de Koninklijke Landmacht op Guzzi's reden en haalde daarom op zijn 19e zijn motorrijbewijs. Drie jaar later trad Weekers in militaire dienst en werd hij motorodonnance, een militaire motorrijder. Sindsdien veroverde Moto Guzzi een plekje in zijn hart.

Samenwerking
Vanwege zijn liefde voor dit merk verzamelde Paul de meeste verhalen op zijn Guzzi, een enkele haalde hij op met een BMW-motor. Al na twee interviews vond de schrijver het project te leuk om te stoppen. "Het idee was gewoon goed en iedereen die ik sprak werd enthousiast", vertelt Weekers zelf ook enthousiast. Hij krijgt hulp vanuit verschillende hoeken. Een vriend van hem, Marco Borghardt assisteert bij de opmaak van het boek en kennis Esther van Haaren redigeert zijn verhalen en denkt mee. Daarnaast bood Boxtelaar Bas van den Biggelaar aan om enkele interviews te filmen en hiervan een promo van ongeveer drie minuten te maken. Na het eerste interview belde Van den Biggelaar Weekers echter op. "Drie minuten is veel te kort", zei hij. "Ik heb zoveel goed materiaal, dat wordt een documentaire van een half uur." Uiteindelijk zijn er drie filmpjes van zo'n dertig minuten op het YouTube-kanaal 'basmancreeert' te vinden.

Unieke ontmoetingen
Waar de 48-jarige motorliefhebber eerst achter de verhalen aan moest gaan, draaiden de rollen zich al snel om. "Iedereen kwam op een gegeven moment naar mij toe", vertelt Weekers trots. In totaal zullen 22 verhalen in het boek staan, waarvan twee over dezelfde persoon. Hier begint en eindigt Paul haalt Verhaal mee.

Een van de vele bijzondere motorrijders uit Paul Haalt Verhaal is Gert-Jan Laseur, die actief is in het dragracen. De Boxtelaar licht deze sport toe: "Je gaat op de startlijn staan en probeert zo snel mogelijk 400 meter te rijden. Geloof het of niet, maar sommige mensen doen dat onder de vier seconden. Dat betekent een eindsnelheid van 400 kilometer per uur." Weekers noemt het ook wel 'een groot bizar feest van techniek en vieze brandstof'. "GroenLinks heeft daar niks te zoeken", grapt hij. Laseur vroeg hem mee naar Santa Pod Raceway in Engeland, een meerdaags evenement voor dragracers. Die kans liet de fotograaf niet aan zich voorbijgaan. Hij mocht mee als teamlid en kreeg een pas voor op de startgrid, 'heel vet'.

Piet van Bakel, toentertijd 74, uit Wijbosch was ook zo'n speciaal figuur. Weekers werd getipt: "Hij zou negen BMW's hebben, dus ik verwachtte negen oldtimers", maar dit liep anders. "Er stonden gewoon hypermoderne cupracers in martinikleuren. En hij met een raceoverall aan en een helm onder zijn arm", kan Paul zich herinneren. De inwoner van Wijbosch is de laatste 18 jaar van zijn leven minimaal één keer per jaar met een andere BMW naar de Noordkaap (het noordelijkste punt van het Europese continent) op en neer gereden.

"'Vieze Peter'; een lange grijze baard en een kop als een crimineel"Maar op een gegeven moment ging dit niet meer. "Hij is vorig jaar ziek geworden en in een hospice terechtgekomen. Een tijd later overleed hij", vertelt Weekers zichtbaar geroerd. "Het gaat om zijn verhaal en niet om zijn sterven." Hij vervolgt: "Ik ben daar geweest en was echt onder de indruk. Zijn hele leven lang heeft hij alleen aan motors geprutst. Die mannetjes heb je overal wel, maar je ziet ze niet." En dát zijn nu net de mannen (en vrouwen) die Weekers in zijn boek wil vereeuwigen. Bijvoorbeeld 'Vieze Peter', een op het oog uitziende rauwdouwer, 'een lange grijze baard en een kop als een crimineel', maar van binnen een heel warm persoon, ondervond Paul bij het schrijven van Paul haalt Verhaal.

De gemene deler
Zo staat het boek vol met anekdotische verhalen. De 48-jarige auteur onderstreept dat hij niet wilde schrijven over motorbendes: "Voor sommige motorrijders is het al een enorm avontuur om iedere dag over de A2 heen te vlammen. We hebben in motorland zoveel diversiteit. Het hoeft allemaal niet zo groots."

"Ze drinken allemaal koffie, goeie koffie"Het kortste verhaal uit Paul haalt Verhaal is rond de 1.800 woorden, het langste heeft hij in drieën moeten knippen. Dat bevat maar liefst 6.000 woorden. De meeste verhalen zullen in de ik-vorm te lezen zijn. De motorliefhebber verklaart waarom hij hiervoor heeft gekozen: "Het leuke daarvan is dat het tijdens het lezen lijkt alsof je erbij bent. Je leeft je als lezer helemaal in." Alle personages hebben één ding gemeen, het zijn échte motorrijders met échte verhalen. "Oh ja, en ze drinken allemaal koffie. Goeie koffie", voegt Weekers er lachend aan toe. Als de schrijver een statement wil maken met zijn boek, is het dat je geen avonturier hoeft te zijn om avonturen mee te maken. "Mensen kunnen een gewoon leven hebben en toch een fantastische dag hebben. Die dag wil ik dan beschrijven. Als er een motor in voorkomt natuurlijk."

Paul haalt Verhaal 2.0?
Eerst wilde Paul het boek voor Kerstmis uitbrengen, alleen hier is hij van afgestapt. "Ik kan dan wel mooi een releaseparty houden, maar dan komt er geen hond. In de maand december heeft de helft van motorrijdend Nederland zijn motor nog niet in de verzekering", spreekt de Boxtelaar uit ervaring. "En in maart wel." Daarom heeft hij de releasedatum verplaatst naar de week voor Pasen. De schrijver is begin december begonnen met crowdfunden, of zoals hij het liever noemt 'voorinschrijven'. De kosten voor het maken van het boek liggen rond de 7.800 euro. Dit is inclusief een releaseparty. Weekers wil het uitkomen van zijn boek namelijk groots vieren met alle hoofdrolspelers, "en hun motor". Hij probeert hiermee een verbindend element creëren tussen de personages en hoopt dat de broer en zus van Piet van Baker er ook bij zullen zijn. Het benodigde bedrag werd 21 december al bereikt.

De bedoeling is dat er vijfhonderd boeken worden gedrukt. "Ik ging laatst over de zeshonderd volgers heen. Die zullen niet allemaal een boek kopen, maar er zijn ook nog anderen", aldus Weekers. "Op is op", verzekert hij. "Het wordt echt zo'n dik koffietafelboek, netjes en chique." De motorliefhebber hoopt aan de ene kant dat veel mensen er wat aan hebben en aan de andere kant dat hij veel boeken verkoopt.

Paul haalt Verhaal zal vanaf 14 april verkrijgbaar zijn want dan vindt de releaseparty plaats, en kost vijftig euro. Op de vraag of het project een vervolg krijgt in een andere vorm durft de Boxtelaar niks met zekerheid te zeggen: "Een andere hobby van me is boksen. We zullen zien."

Wil je al een indruk krijgen van zijn indrukwekkende reis, kijk dan op Paul zijn Facebookpagina.

Het boek is al in de 'voorinschrijving' te bemachtigen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>