Logo mooiboxtel.nl
Eric van Overbeek op zijn toneelplek voor de komende tijd, Gemeenschapshuis De Rots.   | Fotonummer: 50ab6d
Eric van Overbeek op zijn toneelplek voor de komende tijd, Gemeenschapshuis De Rots. (Foto: Bas Voets)

Theatermaker Eric van Overbeek gaat opnieuw zijn passie achterna

Boxtel - Eric van Overbeek (55) werkt als dialyseverpleegkundige in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en maakt daarnaast al vanaf zijn 18e theater. Hier stopte hij een paar jaar mee, maar 'het bloed kruipt waar het niet gaan kan'. Na een periode van rust was de Boxtelaar weer toe aan het toneel. In januari en februari 2019 brengt Van Overbeek vijf keer de voorstelling 'Walvismuziek' bij Gemeenschapshuis De Rots op de planken.

Eigenlijk heeft hij het stuk van onze zuiderburen zo geeft Van Overbeek lachend toe. Het script komt namelijk van de Belgische acteur Peter De Graef. Hij maakte in 2004 een toneelbewerking van het boek She's Come Undone van auteur Wally Lamb. Van Overbeek zag die voorstelling destijds en was ontzettend onder de indruk. "Sindsdien heb ik altijd het idee gehad, die voorstelling zelf een keer te gaan spelen." De Boxtelse theatermaker is een fan van De Graef: "Hij maakt solovoorstellingen waar je echt om moet lachen, maar op het einde komt het besef: oh, het is eigenlijk een heel triest verhaal." Dit is ook het geval bij Walvismuziek. In deze solovoorstelling neemt de hoofdpersonage Dolores Price je mee naar haar jeugd die bestond uit verwaarlozing, opname in de psychiatrie, seksueel misbruik en een eetverslaving. Toch is het door de aanstekelijke humor en het sarcasme die in de voorstelling zitten verwerkt geen treurig verhaal. Walvismuziek zal in de maanden januari en februari op vijf avonden te zien zijn in Gemeenschapshuis De Rots. Een stuk dichter bij huis dan voorheen, en dat bevalt: "Ik had geen behoefte meer aan rondtrekken, dit is prima zo."

Route naar het toneel
Want Van Overbeek legde een lange weg af tot aan deze voorstelling. Hij volgde 37 jaar geleden in het ziekenhuis van Boxtel de opleiding tot verpleegkundige en richtte daar een theatergroep op. "Dan was het na het werk repeteren en één keer per jaar drie voorstellingen spelen voor het personeel en de bewoners van het verpleegtehuis. Maar dat is al lang geleden", lacht de Boxtelaar. "Hier in het Liduinaziekenhuis hadden ze destijds een toneelzaal, met podium en lichten. Vanuit daar is het allemaal begonnen. Ik ben sindsdien altijd blijven spelen."

In 1985 moest Eric noodgedwongen Liduina verlaten. "Er was geen werk meer voor ons", legt hij uit. Hij ging aan de slag bij het ziekenhuis in Tilburg, waar geen theatergroep was. Dus zocht de toneelliefhebber naar alternatieven. Hij speelde bij verschillende amateurgezelschappen in Den Bosch en werd lid van een groep uit Oisterwijk die aan openluchttheater deed. Maar hij wilde meer en richtte in 2004 de Stichting De Verliefde Prins op om eigen voorstellingen te maken. Dat werden er drie. De eerste voorstelling heette Matroos en was gebaseerd op een boek van een Belgische schrijfster. "Die heb ik wel honderd keer gespeeld", vertelt Van Overbeek. Matroos werd opgevoerd in de Schouwburg en vele andere theaters in Nederland en België.

De 55-jarige theatermaker trad ook op in Zuid-Afrika. Met zijn eigen geschreven voorstelling 'Mijn opa is een held', geregisseerd door René Groothof, kwam hij buiten Europa terecht. "Stellenbosch, een plaats in Zuid-Afrika, organiseert elk jaar het festival Woordfees. Daar kun je je voor inschrijven en dan wordt er gekeken of je interessant genoeg bent", aldus Van Overbeek. Die conclusie trok de organisatie van Woordfees in ieder geval wel. De Boxtelaar verliet voor een week Europa en speelde vijf voorstellingen op het festival. "We kregen subsidie van de gemeente Boxtel. Zij betaalde de reis en overnachting. Het was heel bijzonder om daar te staan."

De clown uithangen
Van Overbeek maakte voornamelijk familievoorstellingen vanwege zijn affiniteit met kinderen. Naast de functie van verpleegkundige, vervulde de Boxtelaar ook een andere rol in het ziekenhuis, namelijk die van CliniClown. Hij volgde eerst de clownsschool in Amsterdam en woonde daarna verschillende clownscursussen bij om vervolgens het werkveld in te gaan. Onder andere Maastricht, Gouda, Utrecht en Amstelveen, van 2006 tot 2012 zette hij als CliniClown verschillende ziekenhuizen op zijn kop. Het gaf hem veel voldoening, maar toch stopte hij na zes jaar. Van Overbeek: "CliniClown en verpleegkundige tegelijkertijd, dat was niet te doen. Daarnaast maakte ik mijn eigen theatervoorstellingen en had ik drie kids thuis." Hij voelde zich gedwongen een keus te maken en liet de CliniClowns vallen. Ook hief hij twee jaar geleden zijn Stichting De Verliefde Prins op. "Het liefst wilde ik gewoon alleen maar spelen, er kwam echter te veel bij kijken."

Walvismuziek
Hij deed een tijd niks op het gebied van toneel, maar op een gegeven moment begon het weer te kriebelen. En zodoende zal de Boxtelaar met Walvismuziek in de maanden januari en februari op vijf avonden te zien zijn in De Rots. Hij speelt en regisseert de voorstelling alleen. Bij andere onderdelen zoals het decor, de projectie en de techniek krijgt Van Overbeek onder andere hulp van oud-leden van de stichting.

"Een asbak, houten stoel en een werkhandschoen. Dat is bijna het hele decor"De theatermaker liet niet meteen zijn oog vallen op het gemeenschapshuis. Hij ging in eerste instantie op zoek naar een fabrieksruimte maar dat was niet te regelen in Boxtel, en koos daarom voor De Rots als locatie. Van Overbeek probeert het qua decor zo kil mogelijk te maken want dit draagt volgens hem bij aan het zo goed mogelijk overbrengen van het verhaal, "en hierdoor laat je mensen in bepaalde sferen komen", geeft hij aan. De toneelliefhebber licht een tipje van de sluier op: "Het speelvlak zal vrijwel leeg zijn, een asbak, houten stoel en er ligt een werkhandschoen. Dat is bijna het hele decor." Hij tempert de verwachtingen: "Mensen zijn benieuwd of je het boek over kunt brengen, maar het kan best zijn dat ze daarin teleurgesteld worden. Je kunt nooit een boek van 382 pagina's helemaal vangen in een script van twintig pagina's."

Van Overbeek wil nog niks beloven, maar kijkt al wel vooruit. "Ik heb ideeën voor andere voorstellingen, maar dat is nog te pril." Nu concentreert de theatermaker zich eerst op het heden. De première van Walvismuziek is op 25 januari. Daarna zal de voorstelling nog te zien zijn op 26 januari en 1, 8 en 9 februari. Walvismuziek wordt gehouden in een intieme setting voor een klein gezelschap. Er zijn veertig plaatsen beschikbaar per voorstelling. "De première is al uitverkocht", vertelt Eric trots. "Dus wees er snel bij." Kaartjes kosten 12,50 euro per stuk en zijn uitsluitend te bestellen via ecacvanoverbeek@gmail.com.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>