Logo mooiboxtel.nl
Lagendijk, in actie tijdens Limuscene. (Foto: Sander van Kasteren)   | Fotonummer: bcb2bb
Lagendijk, in actie tijdens Limuscene. (Foto: Sander van Kasteren) (Foto: Sander van Kasteren)

Liempdse muzikant Ferry Lagendijk slaat met succes eigen weg in

Liempde - Toetsenist voor onder meer Waylon, Gare Du Nord, Belle Perez en Krystl. Dat heeft Ferry Lagendijk (36), wonend in Liempde, allemaal op zijn conto staan. Nu wil hij zijn eigen pad bewandelen. Onder de artiestennaam 'Hautefort' brengt Lagendijk verschillende tracks uit in het genre 'Ambient Music'. En niet zonder succes: inmiddels heeft hij al meer dan een miljoen plays op Spotify op zijn naam staan en de kans is groot dat je zijn muziek kent zonder het door te hebben.

Lagendijk komt oorspronkelijk uit Rotterdam waar zijn passie voor muziek ook ontstond. Van jongs af aan had hij de droom om toetsenist te worden. "Toen ik "Toen ik tien was, misschien zelfs wel eerder, wist ik het al: ik word muzikant"tien was, misschien zelfs wel eerder, wist ik het al: ik word muzikant. Daarna heb ik nooit meer gedacht om iets ander te doen." De vader van Ferry had hier een groot aandeel in. "Mijn vader was een soort van wonderkind dat geen lessen nodig had. Hij heeft me gestuurd en op weg geholpen." Lagendijk ging vervolgens zijn droom achterna en stroomde via de havo voor muziek en dans door naar het conservatorium. Hier leerde hij de fijne kneepjes van het vak en op zijn negentiende was de toetsenist klaar om het werkveld in te gaan. Hij belandde bij een band genaamd Wyatt. "Dat was een soort van jonge honden band", vertelt Ferry. "Zij hadden destijds een paar liedjes die kwamen op TMF en The Box, televisiezenders die videoclips uitzonden."

Carrière in stroomversnelling
Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. Lagendijk werd sessiemuzikant voor meerdere artiesten in Nederland en vestigde zijn naam als toetsenist. Hij legt uit wat sessiemuzikant zijn inhoudt: "Als artiesten gaan touren hebben ze een band nodig, en daar maakte ik deel van uit." En wat voor artiesten. De Liempdenaar werkte of werkt nog steeds met Waylon, Krystl, Belle Perez en nog vele anderen.

De toetsenist belicht echter ook de keerzijde van het spelen als sessiemuzikant: "Met andere artiesten optreden is leuk, maar zij zijn leidend. Als ze besluiten om niet te spelen, dan speel ik ook niet." Hierdoor sloeg hij in januari een andere weg in. Naast zijn bezigheden als sessiemuzikant startte hij een project met eigen werk. Lagendijk motiveert die stap: "Nu heb ik de controle zelf in handen, doe ik alles alleen." Dit was even wennen, geeft hij toe: "Maar ik doe het samen met mijn management natuurlijk." Het label Revanche Records is met hem in het project gestapt. "En we proberen als underdog de wereld te veroveren", zegt hij lachend.

1.2 miljoen plays
Hier lijkt Lagendijk inmiddels wel aardig mee bezig. Binnen één jaar heeft hij op het digitale muziekplatform Spotify al 1.2 miljoen plays op zijn naam staan. "Op Deezer heb ik er ook veel, maar dat aantal kun je niet checken", aldus de muzikant. Hij geeft een voorbeeld van de populariteit: "Een van de tracks zat binnen zes dagen op 12.000 plays. In zo'n korte tijd zijn we daar heel tevreden mee." Daarnaast worden zijn tracks gebruikt voor tv-programma's. "Bij RTL Boulevard was onder een item over Mies Bouwman mijn nummer gezet. Daar doe je het voor", zegt Lagendijk trots. Vooral in Japan en Mexico doen zijn nummers het goed. Waar het succes in deze landen vandaan komt? Ferry: "Pluggers besluiten of ze jouw nummer draaien op de radio of dat het in een lijst komt en de pluggers in Mexico en Japan waren me goedgezind. Als je in dat soort lijsten terechtkomt, kan het snel gaan."

"Ik dacht: Hauteford. Zó moet het heten"Voor de Liempdenaar was dit succes allesbehalve het uitgangspunt van het project. "Wij kwamen niet om hits te scoren, dan hadden we een ander genre moeten kiezen", vertelt hij met een glimlach. "We wilden vanuit een eerlijk en goed gevoel muziek maken, in plaats van voor het commercieel gewin." Lagendijks nummers vallen onder het genre 'Ambient Music', een rustige muziekstijl met elektronische instrumenten die afkomstig is van de synthesizermuziek. Hij zou zijn tracks zelf 'donker en dreigend', maar tegelijkertijd ook 'chill' en 'relaxed' willen noemen. Dat gaat ook schuil achter zijn artiestennaam. Ferry: "Hautefort is een middeleeuws kasteel in Frankrijk. Ik liep daar twee jaar geleden rond en het was er zo rustiek. Ik dacht: zo moet het heten." Volgens hem touren grote artiesten de wereld over met Ambient Music. Iets wat op zijn verlanglijst staat: "Als de plays zo goed blijven gaan in Mexico en Japan dan hoop ik daar binnenkort heen te kunnen."

Stilzitten zit er niet in
Maar ook in Nederland is Lagendijk heel actief. Zo staat er een samenwerking met Ludowic, oftewel Thijs Lodewijk, gepland na de kerst. "Een soort van synthesizergoeroe. Hij maakt muziek voor veel computergames en werkt met modulaire, oude synthesizers. Dat is zijn ding", beschrijft hij de artiest. Zij gaven met zijn tweeën een tijd geleden een concert in Tilburg en dat smaakte naar meer. Ferry kende Thijs al jaren van de Herman Brood Academie. "Hij is de oprichter daarvan en vroeg me in 2007 als docent toetsenist. Op een gegeven moment bedachten we: onze twee werelden kunnen zo mooi mengen, dat moeten we een keer gaan doen", aldus Lagendijk. Ludowic en Hautefort besloten om een theatertour na de kerst te plannen. De toetsenist licht deze keuze toe: "Dan zitten mensen en luisteren ze echt. En je kunt veel doen met visuals zodat het publiek in die chille, relaxte vibe komt." Bovendien wil de Liempdenaar voor zichzelf ook een theatertour starten. Het management van Lagendijk is al flink in gesprek met boekers, maar er staan nog geen data gepland. Hij is voorzichtig: "Het worden waarschijnlijk de kleinere theaters. Dus geen Frits Philips of de Schouwburg, maar goed, je moet ergens beginnen als je live wilt."

"Het is lekker rustig in Liempde"De toetsenist gaat naast zijn solocarrière ook door met het leven als sessiemuzikant. Hij is aan het touren met Daniël Lohues en Gare Du Nord. Ferry wil zich niet concentreren op één van de twee. "Het is allebei veel te leuk. Ik kan het zo plannen als ik wil, dat is fijn", legt hij uit. Lagendijk geeft aan dat het leven als muzikant soms best stressvol is: "Fysiek niet, maar mentaal wel. Als artiest wil je het goed doen, je wilt geen fouten maken. Daarom staat er toch behoorlijk wat druk op." Mede hierdoor kwam hij via Geertruidenberg in Liempde terecht. De geboren Rotterdammer woont al vier jaar in het Brabantse dorp en voelt zich helemaal thuis. "Mijn vriendin had een huis in Liempde en haar dochter ging er naar school. Voor die tijd had ik nog nooit van Liempde gehoord, maar nu ben ik een trouwe inwoner", grapt Lagendijk. Dit was voor hem echter niet de enige reden om richting het zuiden te vertrekken. "Ik houd niet meer zo van die drukte van de stad en kom hier beter tot mijn dagelijkse bezigheden. Het is lekker rustig in Liempde."

Deze rust is niet altijd te vinden als de toetsenist muziek aan het maken is. Lagendijk: "Alleen als het lukt, het hangt maar net van de dag af. Soms gaat het vanzelf, dan is het relaxed. En soms wil je iets schrijven en gaat het niet." Dit was regelmatig het geval bij zijn tracks. "Er zijn er vijftig in de prullenbak beland, die vond ik dan niks. Meestal gaat er meer fout dan goed", is Lagendijk eerlijk. Uiteindelijk hebben negen tracks het gered. "Die voegen we samen tot een soort van album", verklapt hij. En die negen nummers hebben een gemene deler: "Bij allemaal heb ik gebruikgemaakt van dezelfde synthesizer, hetzelfde effectpedaal en dezelfde piano. Dat is de rode draad." Hautefort hoopt hiermee een herkenbare sound te creëren. Zijn doelgroep kan hij niet helemaal specificeren: "Ik denk niet dat mijn muziek leeftijdgebonden is of bij een bepaald type aanslaat. Er zijn veel yogamensen die dit ontspannend vinden. Maar door de rustgevende klanken zouden ook mensen met ADHD er mee weg kunnen lopen."

Angsten overwinnen
Dat er shows komen wordt zeker geacht. Of dat in de vorm is van een theatertour durft Lagendijk niet te zeggen. "Maar ik ga sowieso alleen optreden", belooft hij. Laat dat nou net een heikel punt zijn voor de muzikant. "Ik kom nu op de voorgrond te staan in plaats van de achtergrond. En dat is niet eens het ergste. Ik moet ook praten, wat ik niet graag doe. Maar het hoort er nu eenmaal bij", legt Lagendijk zijn tekortkomingen bloot. Hij heeft al één show gepland staan. "In Carré is een bovenzaal en daar houden ze kleinschalige concerten voor een kleiner publiek. Kun je toch zeggen dat je in Carré hebt gespeeld. Niet in de zaal zelf, maar wel superleuk!"

Hauteforts ultieme droom is touren in Mexico, Japan en Amerika. "Dat lijkt me heel gaaf. Hier in Nederland vind ik het leuk om te spelen, maar ik heb al een groot deel gezien en daar natuurlijk niet." Vooral Japan trekt Lagendijk. "Je ziet het op tv, maar ik wil beleven hoe het daar in het echt aan toe gaat. Hopelijk is dat een kwestie van tijd", spreekt de muzikant voorzichtig zijn wens uit.

Dromen verwezenlijken
Iemand die al als toetsenist door het buitenland heen trekt is Nils Frahm, een Duitse artiest die voornamelijk in clubs speelt. Ferry kijkt tegen hem op: "Ik doe eigenlijk wat hij doet. Maar hij heeft heel veel fans en doet wereldtours." Om duidelijker te maken wat Frahm voor hem betekent, trekt hij de parallel met een ander muziekgenre: "Wat Beyoncé is in de pop, dat is hij voor de piano/synthesizerwereld. Het zou fantastisch zijn als ik hem achterna kan gaan."

Dit proberen Hautefort en zijn management te realiseren. Hij bracht in januari zijn eerste track uit. Inmiddels zit de toetsenist ruim boven de miljoen plays. Iets wat hij nooit had durven dromen. "Het gaat nu echt heel snel." Lagendijk wil niet met alle eer strijken. "Ik doe het samen met mijn management." Een sleutelrol vervult daarbij Marlous Hoogendoorn, manager van Revanche Records. "Wij denken dat dit soort muziek in de toekomst nog groter wordt", aldus Ferry, die met een knipoog afsluit: "We zijn dit project gestart en nu gaan we de wereld veroveren."

De tracks waarmee de toetsenist de wereld gaat veroveren zijn te beluisteren via Spotify.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>