Logo mooiboxtel.nl
Bestuurders Stichting Vrienden van Salonta Jan Maas (l.) en Wim de Winter (m.) in gesprek met Marion Zaha, de contactpersoon in Salonta. (Foto: Stichting Vrienden van Salonta)   | Fotonummer: abd7d1
Bestuurders Stichting Vrienden van Salonta Jan Maas (l.) en Wim de Winter (m.) in gesprek met Marion Zaha, de contactpersoon in Salonta. (Foto: Stichting Vrienden van Salonta) (Foto: Stichting Vrienden van Salonta)

Boxtelaren zetten zich vol overgave in voor Roemeense stad Salonta

Boxtel - Huizen van kleiblokken en stro, een verpleegster die haar huisbezoeken te voet af moet leggen en scholen zonder fatsoenlijke voorzieningen en lesmaterialen. Het klinkt als een derdewereldland maar deze situatie speelt zich 'gewoon' af in Europa. Want Salonta, een stad in Roemenië met meer dan 17.000 inwoners en op 16 uur rijden van Boxtel, kampt met ernstige armoede.

Stichting Vrienden van Salonta probeert deze armoede te verhelpen op drie verschillende manieren. Zij zamelt spullen in voor arme inwoners en opvanghuizen, ondersteunt startende ondernemers en realiseert bouwprojecten. Vooral de eerste activiteit is belangrijk. De stichting vergaart kleding, keukenapparatuur, gereedschap, speelgoed, computers, je kunt het zo gek niet bedenken, en levert deze spullen vervolgens persoonlijk af aan de inwoners van Salonta en omgeving.

Boxtelaar Wim de Winter, medeoprichter van Stichting Vrienden van Salonta, zet zich al jaren in voor de stad nabij de Hongaarse grens. Hij ging er in 1990 voor het eerst naar toe, maar was zeker niet de eerste Boxtelaar die de Roemeense stad bezocht. In 1989 werd dictator Ceausescu afgezet en vond er een omwenteling plaats in Roemenië. "Toen zijn mensen vanuit Nederland, met name Boxtelaren, op de bonnefooi met een busje en aanhangwagen volgeladen met spullen naar Salonta gereden. Omdat ze daar veel ellende aantroffen richtten zij Stichting Boxtel Salonta op", legt Wim uit. Deze organisatie moet niet verward worden met Stichting Vrienden van Salonta, die andere doelstellingen nastreeft.

De mensen uit Salonta wisten niet goed hoe ze met bancaire zaken moesten dealen en brachten vanwege de inmiddels al bestaande contacten een bezoek aan Boxtel. De Winter stamt uit de Rabobank-organisatie en zo kwam het gemeentebestuur van Salonta bij hem terecht. "Mijn directeur zei destijds: 'Ik heb een goeie, Wim de Winter, die kan dat wel'." In eerste instantie was de Boxtelaar niet erg enthousiast. "Ik dacht: 'gadverdamme', wat moet ik daar doen?" Later sloeg die stemming om en zodoende reed de Winter in 1990 naar de Roemeense plaats. Hij zag de armoede met eigen ogen . "Als je daar eenmaal geweest bent kun je geen nee meer zeggen." De vrouw van Wim, Gilia, breekt in: "Dan raak je besmet." Het verblijf in Salonta is altijd in De Winters achterhoofd blijven hangen en samen met Jan Maas richtte hij in september 2014 de Stichting Vrienden van Salonta op. "En sindsdien is het steeds breder geworden", geeft Wim aan.

Aangrijpend
"We kijken wel eens naar beelden van Afrika en Zuid-Amerika, maar in Salonta is het net zo erg"De stichting zamelt spullen in voor particulieren, "echt arme lui, die niks hebben", is De Winter expliciet. Kleding, schoenen, huishoudelijke spullen, speelgoed, van alles. Hij licht toe waar Vrienden van Salonta zich in onderscheidt: "Alles wat wij doen, regelen wij zelf. Maar wij zorgen er ook voor dat het ter plekke goed terechtkomt. Dat is heel belangrijk, want anders weet je niet waar het blijft." Zo levert de stichting medische goederen aan ziekenhuizen, tandartsen en verpleeghuizen in Salonta en omstreken. En dat is hard nodig volgens hem: "Als daklozen ziek worden komen ze in een ziekenhuis terecht waar ze zo snel mogelijk weer op de stoep worden gezet. De Boxtelaar vervolgt: "Je moet het gezien en geroken hebben om dat te begrijpen. We kijken wel eens naar beelden van Afrika en Zuid-Amerika, maar in Salonta is het net zo erg, dat is erg aangrijpend."

De Winter benadrukt: "Wij brengen alleen spullen waar vraag naar is. De opvanghuizen spreken hun wens uit en wij leveren het." Bijvoorbeeld aan kindertehuis St. Franciscus, de Petrusschool en een plaatselijk lyceum. Hij noemt een waslijst aan spullen: "Lesmateriaal, meubels, computers, stoelen en banken. Ze hebben daar verschrikkelijk veel nodig." Hieruit volgt ook een belangrijk verschil met de Stichting Boxtel Salonta. "We werken in hetzelfde gebied, maar Boxtel Salonta richt zich meer op het educatieve gedeelte en wij leveren vooral spullen. Ieder heeft zijn eigen specialisme", licht Wim toe.

Maar één arts en één verpleegster
"In een van de plaatsen werkt één arts met één verpleegster"Bovendien werkt Vrienden van Salonta nauw samen met meer stichtingen uit Nederland die in Roemenië hulp verrichten, zo vertelt De Winter. Caritas Oost-Europa in Schijndel, Kinderen in nood in Bussum en Stichting Breda helpt Hunedoara. "Zij zitten niet precies in hetzelfde gebied." Maar de naam Stichting Vrienden van Salonta dekt tegenwoordig niet helemaal de lading meer, want de organisatie is ook buiten de arme stad actief, in een straal van zo'n honderd kilometer rondom Salonta. Zo opereert de stichting bijvoorbeeld ook in een cluster van dorpen gelegen in het gebergte De Karpaten. Wim: "Daar is het pas echt erg." Hij geeft een voorbeeld: "In een van de plaatsen werkt één arts met één verpleegster. Zij doen alles wat op medisch gebied buiten het ziekenhuis valt." De stichting leverde al een onderzoekstafel en verschillende verbandmiddelen aan de twee.

Maar de verpleegster kampte met nog een probleem: "Zij doet ook thuiszorg en moet noodgedwongen alle bezoeken te voet afleggen of liften omdat ze geen fiets of auto heeft, onvoorstelbaar." De Winter kan het nog steeds niet bevatten. Daarom is Vrienden van Salonta nu bezig met het zoeken naar een oplossing. De stichting heeft goede contacten met zorgexpert Vivent en mag in januari met een kraam op een kerstmarkt van de zorgaanbieder staan. "Op die manier hopen wij geld in te zamelen om een kleine auto voor de verpleegster te kunnen kopen", aldus De Winter.

Hulp in de bouw en economie
Een ander onderdeel van de stichting zijn bouwactiviteiten. De Boxtelaren knappen hutjes op door ze waterdicht en leefbaar te maken. En dat is hoognodig volgens De Winter. "Er zijn veel huizen waar geen vloer in zit, die staan gewoon op het zwarte zand. De wanden zijn van kleiblokken en stro en er ligt 'iets' van een dak op, heel triest." In april staat er een nieuw bouwproject op de planning. Dan gaat de stichting een gezin helpen met twee dubbelgehandicapte kinderen, zowel geestelijk als lichamelijk. "De vader heeft geen vast werk en van de overheid krijgen ze een heel kleine uitkering." De ouders kunnen zich geen badkamer veroorloven door het uitblijven van financiële hulp, waarop De Winter besloot deze een voor het gezin te realiseren. Volgens hem heeft de stichting twee of drie van dit soort projecten per jaar.

De stichting werd op dit gezin gewezen door de vaste contactpersoon Marian Zaha. Deze ondernemer die in Salonta woont doet veel voor de lokale bevolking. Wim: "Met hem staan we altijd in contact. Als ergens behoefte aan is dan komt het vanzelf bij Zaha terecht en hij sluist dat weer door naar ons." De Winter kijkt vervolgens of het verzoek haalbaar is. Hij beschrijft de doelgroep van Vrienden van Salonta: "De onderlaag van armen, ouderen en gehandicapte mensen. Daar zorgen wij voor." Waaraan de Boxtelaar vervolgens toevoegt: "De kinderen staan voorop."

Het derde punt waar de stichting zich voor inzet is het ondersteunen van startende ondernemers. "Komt mijn bankgeschiedenis toch van pas", lacht De Winter. "Wij helpen startende ondernemers op weg met advies en gereedschappen." Die behoefte bleek namelijk groot. "Het is essentieel om naar de toekomst te kijken. Maar daarvoor moet je eerst mensen op weg helpen." Hij geeft een voorbeeld uit de praktijk: "Een inwoner van Salonta leerde veel van de Nederlandse bouwvakkers daar, maar dacht: 'dat kan ik zelf eigenlijk wel'. Wij gaven hem de nodige gereedschappen waardoor hij kon klussen en nu wil hij een bouwbedrijf opzetten. Dat zijn zaken die wij graag steunen."

Vrachtauto vol spullen
Vrienden van Salonta zet zich dus zowel op sociaal als op economisch vlak in. Het laatste wapenfeit van de stichting is bijvoorbeeld het doneren van honderd matrassen aan het ziekenhuis in Salonta. Eveneens gekregen via Vivent. Maar ook andere instanties spelen een belangrijke rol in het verzamelen van spullen. Althans, dat blijkt uit de woorden van De Winter. "Ik heb ooit via via contact gehad met de provincie Gelderland, daar werd destijds een asielzoekerscentrum gesloten. Zij hadden alle medische spullen in het magazijn gezet, maar moesten er vanaf." Deze kans liet Stichting Vrienden van Salonta natuurlijk niet lopen. In een vrachtauto haalden de vrijwilligers in totaal voor 40.000 euro aan spullen op. "Dat geeft mij veel voldoening", vertelt Wim gepassioneerd. "Het is voor mij bijna topsport om te voldoen aan de vraag vanuit Salonta. Zo gaat de oprichter van de stichting ook langs bij het ziekenhuis in Nijmegen en verschillende apotheken door Nederland om incontinentiemiddelen te halen. "Want dat is niet aangesleept te krijgen."

Ook betrokken burgers helpen Vrienden van Salonta bij hun werkzaamheden. "Een oudere dame financiert voedselpakketten voor de kerst. Zij vind het ontzettend fijn om op deze manier bij te dragen", aldus De Winter. Een onderwijzeres van de Petrusschool in Salonta stelt de voedselpakketten samen in overleg met de families. "Zij communiceert met de mensen die het echt hard nodig hebben en vraagt aan hen wat ze goed kunnen gebruiken. De een wil eten en de ander zegt: 'geef mij maar hout om de kachel te stoken'. Dan gaat zij eropuit om deze spullen te halen en te overhandigen op school."

De stichting levert echter zelf ook spullen ter plekke af. Vier keer per jaar gaat De Winter met minstens vijf of zes man naar Salonta. En niet alleen om allerlei waren te overhandigen aan de lokale inwoners, maar ook om aanvragen te beoordelen en voor bouwactiviteiten, "want die willen we zelf begeleiden", vertelt hij. Het uitdelen van de spullen blijft toch prioriteit nummer één volgens Wim. Hij beschrijft hoe dat gedaan wordt: "Wij zetten in een cultuurhuis tafels neer, leggen daar al de verzamelde spullen op en nodigen zo'n tachtig gezinnen uit die mogen pakken wat ze willen." Wim zelf is er altijd bij, maar de rest van de groep verschilt steeds. Daarnaast betaalt iedere vrijwilliger zijn reis en verblijf. "Anders wil half Boxtel mee", grapt hij.

Zoektocht naar vrijwilligers
Stichting Vrienden van Salonta bestaat uit 26 vrijwilligers, die allemaal op hun eigen wijze werkzaam zijn voor Salonta. Mensen stellen bijvoorbeeld hun ruimte ter beschikking als opslagplaats of als inzamelpunt voor kleding en schoeisel. Vrienden van Salonta heeft twee magazijnen voor spullen, pallets en bananendozen. Een in Esch en een in Boxtel. Over het algemeen zijn het ouderen die zich inzetten voor de Roemeense stad. "Het is steeds moeilijker om aan vrijwilligers te komen. Enkelen van ons zijn 75+, daar voel je wel aan dat het langzamerhand minder wordt", benoemt De Winter een probleem. De stichting zoekt daarom nieuwe aanwas. Wim: "Ik ben zelf ondertussen 71 jaar en wil het over vijf jaar ook rustiger aan gaan doen."

"We heten nu eenmaal 'Vrienden van Salonta', maar het gaat om veel meer"Vrienden van Salonta wil mede hierdoor niet in omvang groeien. "Als we op deze manier door kunnen gaan zijn we blij. En dat is al een hele opgave", geeft De Winter aan. Volgens hem kan de stichting nog zeker de komende tien jaar vooruit. Hij plaatst hier echter wel een kanttekening bij: "De behoefte blijft, maar niet specifiek in Salonta. We heten nu eenmaal zo, maar het gaat om veel meer." De situatie van de mensen rondom de Roemeense plaats blijft de Boxtelaar bezighouden en ook Wims zoon Pascal is inmiddels besmet geraakt. Hij bekeek de werkzaamheden in eerste instantie met een gezonde dosis scepsis. Maar vorig jaar november nam De Winter zijn zoon mee naar Salonta en dat maakte diepe indruk. Pascal is nu ook actief betrokken bij de stichting en sprak na de reis dezelfde woorden: "Het kan op film getoond worden, maar je moet het met eigen ogen gezien, én geroken hebben."

Stichting Vrienden van Salonta en haar acties zijn te vinden op http://bit.ly/VriendenvanSalonta. Doneren kan door geld te storten ten name van Stichting Vrienden van Salonta op NL46.RABO.0192.0562.20.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>