Afbeelding

Wekelijkse column: Assertiviteit en het beeld van jezelf

Algemeen
Iedereen heeft een idee over anderen. Hij is geniepig, zij is recht door zee, weer een ander is gevoelig, en nog iemand anders is een zwakkeling en die man van de overkant is een egoïst. Maar als het over jezelf gaat is het niet zo gemakkelijk om je in te delen. Het hangt veel meer af van hoe je je voelt. Dat kan dus per moment verschillen. De ene keer kun je je sterk en assertief voelen, de andere keer zwak en misschien verlegen, angstig, depressief, agressief of wat dan ook. Natuurlijk zijn er ook mensen die zich opblazen en daardoor overdreven positief (soms zelfs bedreigend of arrogant) overkomen. Mensen denken vaak dat zij een positief zelfbeeld hebben, soms weten deze mensen van binnen beter en is het een manier om hun kwetsbaarheid niet te tonen. Maar zijn deze mensen assertief? Ik vind van niet.

Het beeld van jezelf kan ook negatief zijn: je vindt jezelf weinig waard, je denkt dat niemand jou echt zou mogen als ze je beter zouden kennen, of je denkt dat je je mening maar beter voor je kunt houden. Je verwacht dat mensen je niet zullen mogen of je egoïstisch zullen vinden als je je wensen uitspreekt. Maar assertief je wensen uiten is iets anders dan egoïsme.

Als datgene wat anderen over jou denken redelijk overeenkomt met hoe je jezelf ziet, dan is dat prettig. Mensen vinden het plezierig om gezien en gehoord (d.w.z.”gekend”) te worden.

Maar soms weet je helemaal niet hoe je over komt. Je denkt misschien verlegen over te komen, terwijl je gezien wordt als iemand die vaak ruzie maakt. Je hebt dan wel veel last van die ruzie, misschien zelfs meer dan anderen denken. Misschien is de ander het voorval al vergeten, en loop jij er nog mee te worstelen.... Maar men ziet zelden wat er aan de binnenkant bij mensen gebeurt. Jij weet niet wat zij denken, en zij weten niet wat er in jouw hoofd omgaat. De ander vindt dat jij je overal mee bemoeit, terwijl jij juist iets aardigs wilde doen voor die ander.... Men begrijpt elkaar verkeerd en weet niet hoe men dit kan bespreken.

Sommige mensen kiezen ervoor om dan te zwijgen: misschien waait het wel over... Meestal waait het echter niet over en blijft men, telkens als men aan jou denkt, aan die bemoeial denken. En telkens voel je dat, en probeer je het goed te doen. Je loopt op je tenen. Totdat de vlam in de pan slaat....

Uit de krant