Boxtelse gemeenteraad mobiliseert schaliegasvrije gemeenten

Algemeen
BOXTEL – De Boxtelse gemeenteraad heeft na een besloten vergadering dinsdagavond unaniem een motie aangenomen om vanuit Boxtel alle Brabantse gemeenten om steun te vragen in de strijd tegen schaliegas en zodoende een duidelijk signaal tegen schaliegasboringen af te geven aan het kabinet.

Voorafgaand aan de reguliere raadsvergadering werd er achter gesloten deuren overleg gepleegd tussen de raadsfracties en kwamen zij met een unanieme motie naar buiten. Voordat burgemeester Buijs de motie in stemming kon brengen wilde Jan Vervoorn van Balans nog het woord voeren. In zijn termijn gaf hij aan dat zijn fractie al 17 maanden eerder dezelfde motie ingediend had en verweet hij de raad nu 17 kostbare maanden verloren te hebben door niet eerder akkoord te gaan met de motie. Dit schoot bij veel raadsfracties in het verkeerde keelgat en vooral oud-coalitiepartner Combinatie95 haalde fel uit naar Balans en Vervoorn in het bijzonder. Volgens de andere raadsfracties probeerde Balans de zaken te verdraaien en waren ze eerst voorstander van schaliegas. Combinatie95 kreeg bijval van veel andere fracties en er ontstond een nietszeggende, raadonwaardige discussie over wanneer welke partijen wat gezegd zouden hebben over schaliegas.

Raadsnestor Ad van de Wetering van Boxtel’s Belang hield het hoofd echter koel: “In plaats van modder te gooien is het veel belangrijker om als een eendrachtig geheel op te trekken en samen een duidelijk geluid te laten horen richting het kabinet tegen het boren naar schaliegas”, sloot hij de discussie af.

Dinsdag was er eveneens goed nieuws vanuit de Provincie. Het CDA wil de Provincie Noord-Brabant schaliegasvrij verklaren en krijgt hierbij steun van SP, PvdA en Groenlinks. Hiermee ontstaat een meerderheid in Provinciale Staten waardoor het initiatief van het CDA zo goed als zeker er doorheen komt.

De plaatselijke afdeling van de VVD in Boxtel heeft ook een erg duidelijk statement gemaakt. In een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken doen zij een dringend verzoek om geen proefboring toe te staan in Boxtel. “Wij kunnen ons niet verenigen met een eventueel positief besluit om boringen in Boxtel toe te staan. De VVD afdeling Boxtel schaart zich volledig achter haar inwoners en de belangen van de Boxtelaren. Derhalve willen wij u als afdeling met klem verzoeken af te zien van een positief besluit inzake het toestaan van boringen naar schaliegas in Boxtel”, schrijft de partij.

Uit de krant