Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 4c2815
Foto: Nellie Timmermans
Column

Column Nellie Timmermans; Ouderonthechting en eenzaamheid met de feestdagen op komst

Ik schrijf regelmatig iets over ouderverstoting/oudervervreemding. De Engelse term is PAS
 "Parental Alienation Syndrome"). Ik kwam de term ouderonthechting tegen en dit voelt passender dan "verstoting". Verstoting is lang niet altijd het geval, maar dat de ouder op een afstand wordt gehouden en de kinderen worden weggehouden bij de ouder komt heel veel voor. 

Vervreemding vindt dus veel meer plaats. Vervreemding kan ook zo gemakkelijk worden aangewakkerd bij jonge kinderen door opmerkingen te maken als:

Je vader heeft toen je een baby was nooit naar je omgekeken
Je moeder had meer aandacht voor haar werk dan voor jou/jullie
Zo (negatieve eigenschap noemend)  is zijn/haar hele familie 
En soms bijna meelevend (hij/zij kan geen liefde geven)

Of door bepaalde gedragingen: 

Het kind steeds bellen als het bij de andere ouder is
Telefoontjes van de andere ouder afhouden
Overdrijven van elkaars tekortkomingen
Smoezen verzinnen zodat een kind niet naar de andere ouder kan
Veel vragen stellen aan het kind hoe het bij de andere ouder was
Bezorgdheid veinzen rondom de situatie bij de andere ouder
Het kind laten "kiezen" (dat kan een kind niet) of het naar de andere ouder wil gaan

Vaak reageren de kinderen erg woedend op de afgehouden ouder: ze zeggen dingen die niet passend zijn voor hun leeftijd (ik kan niet met hem/haar door een deur). 
Ik heb eens iemand in de praktijk gehad die haar natuurlijke vader haar "verwekker" noemde, omdat ze hem de term vader niet gunde. Hier was vast nog veel meer loos, vermoed ik.

Natuurlijk zijn er ouders die niks om hun kinderen geven, maar de meeste ouders wél. En ook al zijn ze niet perfect, het is beter dat kinderen de mogelijkheid hebben om dat zelf te ontdekken (behalve uiteraard bij mishandeling of dreigend gevaar). 
Met de feestdagen in het vizier wil ik toch nog eens de aandacht vestigingen op deze verschrikkelijke problematiek en de eenzaamheid van deze onthechtte ouders.
 

Interpunctie
Smientdonk 2
5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   
www.stief-gezin.nl


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>