Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 4c2815
Foto: Nellie Timmermans
Column

Column Nellie Timmermans; De feestmaand: de vanzelfsprekendheid is weg….

Als je nog maar korte tijd een Samengesteld Gezin vormt hebben jullie nog geen gezamenlijke geschiedenis. Er zijn nog geen vaste gewoontes waarop je kunt terugvallen. Je moet wennen aan wat de gewoonten van de nieuwe gezinsleden zijn. Misschien raken jouw gewoontes daarbij ondergesneeuwd of misschien ben je bang teveel een stempel te drukken op het nieuwe gezin.

Natuurlijk wil je je beste beentje voor zetten en misschien doe je extra je best om van Sinterklaas of Kerst een echt feest te maken. Toch kun je een heleboel dingen zelf niet plannen. Er zijn dingen waar je geen invloed op hebt. Kinderen lopen misschien in en uit, hebben mogelijk andere plannen. 

Jongere kinderen kunnen ziek worden, of helemaal uit hun doen door de spanning van Sinterklaas. En dan zijn er nog de andere ouder(s), die ook hun gedachten hadden over de feestdagen. Misschien krijg je het gevoel dat de ex-partner van jouw partner jouw feestdagen regisseert.

Stiefouders zien vaak tegen vakanties op omdat de kinderen van hun partner de dagen sterk  beïnvloeden bij langdurige aanwezigheid. Dat geldt ook voor feestdagen. Kinderen moeten telkens omschakelen, wat normaliter al lastig is. Met de feestdagen is niets "gewoon" en dat maakt deze aanpassing moeilijker voor hen.

Kerst is een feest waarbij het thema vrede een grote rol speelt. Oorlogen worden vaak even stilgelegd. Maar als er oorlog is in het Samengesteld Gezin gaan de bombardementen meestal door, of ontstaat er een loopgravenoorlog.

En altijd neem je jezelf mee: ben jij gevoelig voor afwijzing dan zul je in een klein Sinterklaasgedichtje misschien een afwijzing horen. Wil je zo graag gewaardeerd worden? Dan voel je je misschien ondergewaardeerd in het vele werk wat in het kerstmenu zat. 

Besef ook dat de feestmaand ook voor kerngezinnen soms een onrustige tijd is. 

Interpunctie
Smientdonk 2
5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   
www.stief-gezin.nl


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>