Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 021156
Foto: Freddy van Dijk
Scholen

Doorzettersprijs voor leerlingen St. Theresiaschool in finale First Lego League

CULEMBORG - Afgelopen vrijdag hebben leerlingen van basisschool St. Theresia deelgenomen aan de finale van de First Lego League in Culemborg. Ze streden daar tegen 13 andere teams van basis- en voorgezet onderwijs scholen. Het team bestond uit 8 leerlingen van groep 6, 7 en 8: Jack Nijenhof, Ryan van der Struijk, Luuk van Dijk, Lars Claassen, Denya Schimmel, Robi Schoenmakers, Jara Schoenmakers en Olivier Hoppenbrouwers. 

De FIRST LEGO League (FLL) is een internationale wedstrijd gebaseerd op LEGO voor leerlingen van 9 t/m 14 jaar. Bij de wedstrijden bouwen en programmeren de deelnemende teams een volledig autonome robot. Met deze robot wordt tijdens de finale parcoursen afgelegd en voorwerpen verplaatst. Hierbij zijn punten te verdienen. Naast de robotwedstrijd voert elk team binnen het thema ook een eigen onderzoek uit en presenteert de uitkomst van het onderzoek tijdens de finale. 

Het thema van dit jaar was 'Into Orbit'. De opdrachtenparcoursen voor de robot speelden zich allemaal af in de ruimte. Het team had de afgelopen maand een stevige en stabiele robot gebouwd met verschillende opzetstukken die voor de missies gebruikt werden. Uiteindelijk waren er 5 missies geprogrammeerd. Tijdens 3 rondes van 2,5 minuut was het de bedoeling om zoveel mogelijk van deze missies tot een goed einde te brengen. Door met de robot over de krater te rijden, een ruimtemodule te verwijderen en een ruimtevaartuig te lanceren werden maar liefst 41 punten behaald. Dit leverde de 6e plek op van de 14 teams. 
Voor het onderzoeksproject kozen de teams een probleem waar men mee te maken kan krijgen tijdens een langdurige ruimteverkenning. Het team had gekozen om onderzoek te doen naar het opruimen van afval in de ruimte. Voor het onderzoek was o.a. gesproken met deskundigen bij teamsponsor Sanders Machinebouw uit Liempde die ervaring hebben met het inzetten van robots. Daarnaast was er uitvoerig onderzoek gedaan naar bestaande manieren om afval te vangen in de ruimte, zoals met een vangnet en was er nagedacht hoe deze methodes verbeterd konden worden. Op basis van deze informatie werd een heldere en interessante presentatie gegeven.

Ook werden de kinderen door een jury ondervraagd over het samenwerken, hoe problemen opgelost werden en waaruit ze voldoening haalden. Hieruit bleek dat het naar verhouding zeer jonge team vele uitdagingen overwonnen had afgelopen maanden. Dit leverde de Doorzettersprijs op!

Foto en tekst: Freddy van Dijk
Voor het filmpje klik hieronder
 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>