Afbeelding

Grondlegger Jas De Keistamper ontvangt eerste Jonkers-Van der Velden Cultuurprijs

Algemeen
BOXTEL – De eerste Jonkers-Van der Velden Cultuurprijs is vrijdagavond uitgereikt aan Theo van den Aker, de grondlegger van reus Jas de Keistamper. Samen met Stichting Boxtel Vooruit en de commissie van Jas de Keistamper won Van den Aker de prijs die in verband met het 200ste sterfjaar van Hendrik Verhees in het leven geroepen is.

Juryvoorzitter Jan van Homelen lichtte de 19 inzendingen, die bestonden uit stichtingen of voordrachten op persoonlijke titel, kort toe. “Wij hebben buitengewoon veel zorg besteed om een goede kandidaat te kiezen. Uiteindelijk hebben we de prijs toegekend aan een persoon en twee betrokken instituten in Boxtel.” Van den Aker werd geroemd voor zijn jarenlange bevlogenheid en betrokkenheid bij reus Jas de Keistamper, waarvan hij vele jaren de stem en het geweten van de reus was. Ook zijn bijdragen in Brabants Centrum onder pseudoniem Aquarius en zijn inzet bij de totstandkoming van het Piet Doorenbosch museum werden door de jury hoog gewaardeerd alsmede zijn buuts tijdens het jaarlijkse carnaval.

Van den Aker was vereerd met zijn onderscheiding. “Dit voelt als een vervroegde zaligverklaring. En dat nog wel op Allerheiligen.” Ook Paul Hermans (namens reus Jas) en Wim Ketelaars (als voorzitter van Boxtel Vooruit) deelden in de feestvreugde. “Dit gaat alles te boven. Het is een enorme eer om deze prijs te krijgen. Helaas kan reus Jas er niet bij zijn vanavond omdat burgemeester Van Brummen verzuimd heeft om het gemeentehuis aan te passen zodat het toegankelijk zou zijn voor onze Jas”, aldus Paul Hermans.

De culturele prijs werd mogelijk gemaakt door Ine en Ton Jonkers-Van der Velden die bij hun afscheid van Van der Velden Rioleringsbeheer en hun pensionering in 2012 alle giften in het nieuw opgerichte culturele fonds stortten. Met dit tiende deelproject komt een einde aan de vele activiteiten rondom het 200ste sterfjaar van Hendrik Verhees.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant