Boxtel eerste fossielvrije gemeente van Europa

Algemeen
BOXTEL - Behalve schaliegas is er uit de Verenigde Staten ook een ander initiatief overgestoken naar Europa: het fossielvrij worden van instellingen als universiteiten en gemeenten. Fossielvrij betekent in dit geval:
- Geen investeringen meer in fossiele brandstoffen en fossiele industrie.
- Stoppen met sponsoring en financieringscontracten met fossiele industrie.
- Voor dagelijkse transacties overstappen naar een bank die niet in de fossiele energie zit.
- Ga de dialoog aan met pensioenfondsen en vraag hen hetzelfde te doen.


Het college van Boxtel heeft zich dinsdagavond op de Vrije Universiteit van Amsterdam publiekelijk uitgesproken Boxtel fossielvrij te willen verklaren en bovenstaande vier stappen te willen zetten. Sinds de gemeenteraad in maart 2012 onze gemeente schaliegasvrij verklaarde, heeft de gemeente Boxtel luid en duidelijk stelling genomen tegen schaliegas. Dat blijven we doen, maar tegelijk wil het Boxtelse gemeentebestuur, college én gemeenteraad, geen gemeente zijn die alleen ergens tegen is. Boxtel wil alternatieven bieden. Die wens blijkt ook bijzonder duidelijk uit de reacties vanuit onze gemeenschap, wanneer het over schaliegas gaat: de overgrote meerderheid van de Boxtelaren wil duurzame energie. Kortom, in Boxtel willen we de transitie maken van fossiel naar duurzaam.

De verklaring van het college op de Vrij Universiteit in Amsterdam ligt geheel in de lijn: “Wie A zegt, moet ook B zeggen”. De transitie van fossiel naar duurzaam is hét alternatief voor schaliegas. Dat constaterend, moeten we dit omzetten in daden en onze geldstromen wegleiden uit de “fossiele wereld”. Het statement op de VU is op zichzelf nog niet de fossielvrij verklaring, maar spreekt wel een duidelijke intentie uit. Hiermee is Boxtel de eerste Nederlandse en Europese gemeente, die deze intentie uitspreekt. Voor de ondertekening van de daadwerkelijke verklaring, volgt op een later moment een officieel moment.

Uit de krant