Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: ff289c
Foto: Ruud van Casteren

Markt Boxtel op de schop; Mogelijk toch nog aanpassingen in uitwerking Marktplannen

Boxtel - De werkzaamheden voor de renovatie van de Boxtelse Markt zijn maandag van start gegaan. Wethouder Eric van den Broek gaf het startsein voor de klus door met een shovel het wegdek open te breken. Aannemersbedrijf Rasenberg Infra neemt de werkzaamheden op zich. De Markt is tijdens de werkzaamheden van maandag 27 augustus tot en met 12 oktober gesloten voor doorgaand verkeer. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden, die in fasen worden uitgevoerd, vóór de kerst klaar. Tot die tijd is de weekmarkt in de Hendrik Verheeslaan.

Ondanks dat wethouder Eric van den Broek de start van de werkzaamheden 'een memorabel moment' noemt, blijft er discussie over de invulling van het marktplein. Niet zo gek, meent de wethouder, omdat er eerder duizenden dan honderden mensen bij het proces betrokken zijn.

Waar in het begin van de zomer de eigenaren van Deegeluk, Daniel's Gym en Bella Italia met succes aan de bel trokken is het nu Filipe van den Borne aan de overzijde die zich roert. Hij voelt zich, naar eigen zeggen 'toch een beetje gepiepeld' nu er géén fietsenstallingen bij de overburen voor de deur komen, maar wel bij hem. Ook de uitbater van Dok 12, die via de media in verzet kwam tegen de plaatsing van een lichtmast midden op het terras, heeft inmiddels een toezegging dat er een oplossing komt. Het was voor Van den Borne eind juli de druppel en reden om als voorzitter van de centrumondernemers uit het overleg met de gemeente over de nieuwe Markt te stappen.

Van den Borne, eigenaar van Filipe Mode, klinkt rustig en beheerst als hij zijn verhaal doet, maar uit zijn woorden blijkt wel dat de frustratie hem hoog zit. Zo'n vier jaar geleden startte hij als voorzitter van de ondernemersvereniging centrum Boxtel (OCB). "Het voelde als een voorrecht om als ondernemer met de gemeente te praten en dat leek veelbelovend van start te gaan."

Al langere tijd is Filipe het niet eens met de manier waarop de gemeente het fietsparkeren in het centrum aanpakt. "In mijn ogen zijn er twee soorten fietsparkeren: kort- en langparkeerders." Volgens hem zijn vooral het stuk bij de Hema en het pleintje voor de Bruna problematische plekken voor de winkelende kortparkeerders en niet de Markt.

"Die problemen los je dus niet op door bij mij voor de deur fietsenrekken te plaatsen", vindt de ondernemer. Hij vreest dan ook dat de fietsparkeerplekken vooral langparkeerders aan zullen trekken. Van den Borne wijst op de fietsenrekken naast het Hart van Boxtel, waar ieder weekend na het uitgaan verweesde fietsen blijven staan. Dat dat ook voor zijn zaak zal gebeuren is voor hem een schrikbeeld.

Hoge hoed
Na diverse overlegrondes waarbij Van den Borne aangaf niet blij te zijn met permanente fietsenstallingen voor zijn deur, besloot hij zijn verlies te nemen en toch maar akkoord te gaan met de Marktplannen. Zijn overburen zochten deze zomer echter de publiciteit en wisten de plaatsing van fietsenstallingen voor hun deur wel met succes tegen te houden. Kenmerkend voor de samenwerking met de gemeente, aldus Filipe: "Er kwam altijd op het laatste moment wel weer iets uit de hoge hoed."

Er zit dan ook meer achter de actie van Van den Borne dan enkel het fietsparkeren. Zo heeft hij het gevoel dat de gemeente ook in andere kwesties, zoals bijvoorbeeld het seizoensparkeren op de Markt, onvoldoende rekening heeft gehouden met de wensen van de centrumondernemers. Ook het uitblijven van de aanplant van nieuwe bomen op de Markt was breedgedragen onder ondernemers, maar vond uiteindelijk geen doorgang.

De ondernemer legt uit als voorzitter van de OCB vier jaar lang in gesprek te zijn geweest met de gemeente. Uiteindelijk nam hij zijn verlies wat betreft de fietsenstallingen voor zijn deur. Dat andere, nieuwe ondernemers die hun ongenoegen uitten in de media nu hun zin krijgen steekt hem: "Blijkbaar buigen ze wel als je de media opzoekt."

Vervolgstappen
Van den Borne beraadt zich nog op wat voor vervolg hij geeft aan zijn actie om zich terug te trekken uit de overleggen met de gemeente. Zich terugtrekken als voorzitter van de OCB behoort zeker tot de mogelijkheden, hoewel hij zelf hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen. De gemeente, op haar beurt, heeft al een lijmpoging ondernomen, door excuses aan te bieden voor de manier van werken. De ondernemer was daar echter niet van onder de indruk: "Wat koop ik daar nu nog voor?"

Wethouder Eric van den Broek laat weten dat hij inmiddels al doende is om een oplossing te zoeken waar ook Van den Borne mee kan leven. Toch moet volgens hem rekening gehouden worden met de opdracht die hij in 2012 van de gemeenteraad meekreeg om 150 stalplekken voor fietsen op de Markt te realiseren.

Een mogelijke oplossing bestaat uit vier maatregelen. Daarbij wordt extra toezicht ingesteld om ervoor te zorgen dat er minder weesfietsen op de Markt achterblijven. Daarnaast wordt gezocht naar extra fietsparkeervakken buiten de Markt, bijvoorbeeld bij de Blokker. Dit moet bereikt worden door de autoparkeerplaatsen in de Rechterstraat wat te verplaatsen in de richting van de Brederodeweg. Ook gaat de gemeente onderzoeken of er extra fietsparkeerplekken te realiseren zijn op andere toegangswegen van en naar de Markt.

Tenslotte zal de gemeente een mobiele fietsenstalling aanschaffen om bijvoorbeeld in te zetten bij evenementen. "Dat heeft een bijkomend voordeel", aldus de wethouder, "want dat betekent dat na afloop van het evenement de fietsen die er nog in staan ook weer kunnen worden opgeruimd." Van den Broek zegt spoedig weer in gesprek met Van den Borne te gaan in de hoop de kou uit de lucht te halen. Ook Filipe geeft aan open te staan voor het gesprek: "Ik heb de deur wel dichtgegooid, maar hij zit nog niet op slot. Maar mijn standpunt is helder."


Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>