
Boxtelse politiek is stil na hartverscheurend betoog over misstanden jeugdzorg
Boxtel - De jeugdzorg moest goedkoper, efficiënter en vooral ook beter worden door de decentralisatie die vanaf 2015 ingezet werd door het Rijk. Daarbij werden gemeenten zelf verantwoordelijk voor de inkoop van hun eigen jeugdzorg. Het resultaat is echter tegengesteld: gemeenten lopen tegen onverwachte financiële tegenslagen aan en verschillende instanties werken langs elkaar heen. Ook Boxtel heeft met deze problemen te maken, zo bleek dinsdag na een hartverscheurend betoog van een jonge inspreekster, waarbij vele aanwezigen het niet droog hielden. Boxtel belooft beterschap, hoewel de invloed van de gemeente beperkt is.
De 23-jarige Boxtelse kreeg de gehele raadszaal stil met het aangrijpende verhaal over hoe haar moeder door mishandelingen PTSS kreeg en zij, als dochter, een deel van de zorg voor haar jongere zusjes over moest nemen. Dat lukte aardig, zo bevestigde ook Bureau Jeugdzorg de Boxtelse. Toch waren haar zusjes op een dag ineens verdwenen. Weggehaald door Jeugdbescherming Brabant (JBB). "Het voelde als een ontvoering", aldus de jonge mantelzorger. Diverse pogingen weer in contact te komen met haar uit huis geplaatste zusjes strandden wegens de onbereikbaarheid van JBB. "Ik zie het niet als jeugdbescherming, maar als jeugdbeschadiging", aldus de Boxtelse. "Ik zie geen perspectief meer", richtte zij zich tot de gemeenteraad.
Haar verhaal belandde, samen met nog een schrijnend Boxtels geval, in een omvangrijk zwartboek over de falende jeugdzorg in onze provincie. De gang van zaken bij JBB wordt dan ook door de voltallige gemeenteraad bestempeld als 'dramatisch', 'onvoldoende' en 'schrijnend'. Tegen de JBB loopt momenteel een zaak bij de Nationale Ombudsman. De inspectie wacht de uitkomst van die zaak af alvorens zelf mogelijk ook een onderzoek in te stellen. Naast de misstanden bij de JBB liep Boxtel onlangs nog tegen een onverwachte tegenvaller van ruim 9 ton aan dankzij de ingezette decentralisatie. Die kostenstijging werd met name veroorzaakt door het type jeugdzorg dat De La Salle in Boxtel aanbiedt en "dat voelt niet goed", aldus Combinatie95-raadslid Ineke van Giersbergen. "Boxtel draait voor de kosten op, alleen omdat we toevallig een jeugdzorginstelling hebben."
De voltallige raad is dan ook van mening dat het snel beter moet. Toch is de invloed van Boxtel op de jeugdhulpverlening beperkt. Onze gemeente kan niet zomaar uit de regionale samenwerking stappen omdat dat simpelweg onbetaalbaar is. Het is daarom ook dat de voltallige gemeenteraad dinsdag toch instemde met het collegevoorstel om in ieder geval nog voor een jaar akkoord te gaan met de regionale inkoop van jeugdhulp zoals dat nu ook gebeurt. Wat in ieder geval wel gaat gebeuren, zo zegde wethouder Eric van den Broek toe, is dat de gemeente in gesprek gaat met de twee schrijnende gevallen die in Boxtel spelen.
Om opnieuw een flinke onverwachte kostenstijging van de jeugdzorg te voorkomen gaat de gemeente samen met De La Salle bij het Rijk lobbyen voor een oplossing. Ook schuift Boxtel aan bij een provinciaal overleg om samen met jeugdhulpinstanties JBB en de William Schrikker Groep tot oplossingen te komen. Dit overleg zal op 29 november plaatsvinden. Tot slot deed de wethouder nog de toezegging om bij de raad terug te komen met de resultaten die hier uit komen rollen. Een motie die BALANS dinsdag richtte aan de wethouder om de gemeenteraad 'periodiek' en 'actief' op de hoogte te houden van de ontwikkelingen bij JBB strandde. Van den Broek gaf aan de formulering 'te vaag' te vinden om de oppositiepartij tegemoet te komen. Bovendien hecht een meerderheid in de raad meer waarde aan de toezeggingen die de wethouder deed.