Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 4c2815
Foto: Nellie Timmermans
Column

Column Nellie Timmermans; De week tegen kindermishandeling

De week tegen kindermishandeling  

In november is het de week tegen kindermishandeling. We denken dan automatisch aan de kinderen waarover de kranten schrijven, kinderen die mogelijk zelfs van een flat zijn gegooid, aan kinderen die wekelijks met blauwe plekken en botbreuken bij artsen terecht komen.

En inderdaad, dat zijn zeer schrijnende gevallen en daarbij is kindermishandeling duidelijk zichtbaar. Ik heb jaren bij de kinderbescherming gewerkt en zag hoe ouders worstelden met hun eigen jeugd, met hun eigen trauma’s, waardoor zij geen goede ouders konden zijn.

Veruit de meeste ouders deden hun uiterste best om hun kinderen een goede jeugd te geven en toch lukte het niet. Ik herinner me de moeder van een jongetje wat in bed plaste en hem niet douchte voor hij naar school ging. De geur waait er op de fiets naar school wel vanaf…..

Deze moeder sloeg niet, dronk niet, was meestal lief en bezorgd en toch had ze niet door hoe haar kind hieronder leed. Kinderen sparen elkaar niet en hij kreeg het te horen. Maar hij zei niks tegen zijn moeder over de pesterijen. Hij spaarde zijn moeder.

Of de moeder die tegen haar zoontje zei dat zijn geboorte “een ongelukje” was. Niet gewenst, niet gepland, niet welkom. Ook deze moeder sloeg of dronk niet. En ook zij deed erg haar best. En toch voelde het zoontje aan dat hij er eigenlijk niet had moeten zijn.

Deze ouders zijn vaak zelf beschadigd en kunnen zich niet inleven wat dit soort opmerkingen betekenen voor hun kind. Of de moeder die een ernstig psychiatrische stoornis had, waardoor ze het ene moment een fantastische leuke moeder was, en het andere moment veranderde in een onvoorspelbare woedende feeks, die alleen maar tekeer ging.

En dan die vader die af en toe zo angstig werd dat hij zo maar iemand met een mes neerstak die langs fietste. Zijn dochtertje stond erbij toen het gebeurde en toen vader door de politie werd afgevoerd.

Natuurlijk heb je ook nog de psychopaten. Zo herinner ik mij de vader die hun kindje van enkele maanden boven het trapgat hield om zo bij moeder seks af te dwingen. En toch ging moeder niet weg. Daarvoor was ze niet sterk genoeg.

Maar de meeste mensen doen hun uiterste best.

Interpunctie
Smientdonk 2
5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   
www.stief-gezin.nl


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>