Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 4c2815
Foto: Nellie Timmermans
Column

Column Nellie Timmermans; claimende moeders...

Claimende moeders….

Ronald was 35 jaar en  woonde nog bij zijn moeder, die hij beloftes had gedaan over eeuwigdurende zorg voor haar. En toen kwam zijn vriendin in zijn leven…..  Moeder had veel meegemaakt, was jong weduwe geworden en had daar altijd veel verdriet over gehad. Ronald had haar altijd gesteund, de overige kinderen waren wel hun eigen weg gegaan, maar hij kon zijn moeder niet aan haar lot overlaten.

Maar wat nu?? Hij had een vrouw leren kennen waar hij helemaal gelukkig van werd. Eigenlijk had hij er nooit over nagedacht hoe dat zou zijn. En hoe moest dat met moeder??

De titel geeft bijna aan alsof deze moeder een “slecht mens” was, terwijl ze altijd voor haar kinderen had klaar gestaan, ondanks haar loodzware periode. Moeders kunnen zich inderdaad claimend gedragen, maar meestal heeft dat wel zijn oorzaken.

In het begin dat Ronald met zijn vriendin thuis kwam liet moeder het een beetje over zich heen komen, maar toen het serieuzer werd leek ze zich bedreigd te voelen. En Ronald moest leren om zijn grenzen aan te geven. Het is natuurlijk fijn om een zoon te hebben die beloofd heeft tot je dood voor je te zorgen, maar niemand mag dat van zijn/haar kind verwachten.

En nu leek hij zijn eigen leven in handen te nemen. Natuurlijk was dat beangstigend voor zijn moeder. En Ronald wilde het liefst beide: zijn vriendin EN de zorg voor zijn moeder. Moeder kon op dit moment nog goed voor zichzelf zorgen maar er kon een tijd komen dat zij hulpbehoevend werd. En deze vriendin had nog zoveel wensen. En voor de moeder van Ronald zorgen zat niet in het wensenpakket. Zij wilde best hand- en spandiensten verrichten, maar ze wilde niet dat moeder bij hen in huis woonde. Dus moeder moest weg of Ronald en zij moesten een woning zoeken. Ronald begreep het, maar durfde het niet met zijn moeder te bespreken. Hij was bang dat ze erg verdrietig werd.

Met hem heb ik uitgezocht hoe hij het voor zijn moeder wat beter “verteerbaar” kon maken wat hij te zeggen had, en uiteindelijk heeft hij zijn wensen uitgesproken. Moeder was in eerste instantie inderdaad verdrietig, maar omdat hij duidelijk had besproken dat hij haar niet in de steek ging laten was het draaglijk voor haar. Ronald heeft gewonnen. Hij heeft nu een fijne relatie, en hij heeft zijn moeder, die vlak in de buurt woont. Eind goed al goed.

Interpunctie
Smientdonk 2
5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   
www.stief-gezin.nl


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>