Afbeelding

Adoptieovereenkomst tussen Staatsbosbeheer en Vereniging De Nieuwe Gemeynt getekend

Algemeen
BOXTEL - Tijdens de Het Groene Woud Themadag 2013 stond het thema ‘burgerparticipatie’ centraal. Een kleine honderd betrokken bij Het Groene Woud kwamen hiervoor bijeen in Gemonde. Naadloos aansluitend op het thema tekenden Staatsbosbeheer en Vereniging De Nieuwe Gemeynt een ‘adoptieovereenkomst’ voor een gedeelte van De Geelders. Hiermee is de Vereniging, een vrijwilligersorganisatie, nu verantwoordelijk voor beheer van het betreffende stuk natuurgebied. Een krachtig voorbeeld van burgerparticipatie.

De adoptieovereenkomst werd ondertekend door Arjan van der Zee, districtshoofd Staatsbosbeheer en Hans Bleumink, Secretaris Vereniging De Nieuwe Gemeynt. Van der Zee: “De overeenkomst een mooi voorbeeld van het beschermen, beleven en op een goede manier benutten van de natuur door de mens.”

Tijdens de dagopening benadrukte Peter Maas, vice-voorzitter van de Streekraad, dat samenwerking Het Groene Woud groot maakt. “Ook in 2014 zult u nadrukkelijk van ons horen, want dan viert Het Groene Woud haar 15-jarig bestaan.” De aanwezigen bezochten daarna in deelgroepen drie locaties in Het Groene Woud waar burgerparticipatie actief wordt toegepast: De Dommelbimd, waar Boxtelse burgers financiële middelen bijeen brengen om het gebied te behouden, Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel, waar dit jaar een kindermoestuin is gerealiseerd en De Geelders bij Liempde, waar veel vrijwilligers actief zijn ten bate van onderhoud en inventarisatie. Yvo Kortmann, voorzitter van de Streekraad, sloot de dag af en benadrukte vooral trots te zijn op Het Groene Woud. “Vandaag laat weer eens zien hoe prachtig het gebied is en hoe heerlijk het is om er, modder of niet, in rond te lopen.”

Uit de krant