Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: e810ea
Foto: Ruud van Casteren
PHS

Nog steeds veel onduidelijkheid rond aanleg VLK door stikstofwetgeving

Boxtel - Er heerst, ook ná de uitspraak van het Europees Hof in Luxemburg eerder deze week, nog steeds grote onduidelijkheid rond de stikstofwetgeving en de gevolgen daarvan. Die kunnen voor Boxtel groot zijn, omdat bij een onjuiste interpretatie van de Europese richtlijnen in de Nederlandse wetgeving vele projecten in gevaar komen. De aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg in het PHS-dossier is er daar een van.

De stikstofwetgeving maakt deel uit van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en is erop gericht de uitstoot van stikstof in te perken. De Nederlandse uitwerking van de aanpak van de stikstofuitstoot is op sommige punten onduidelijk te noemen. De hoogste bestuursrechter in ons land, de Raad van State, vroeg zich daarom af of de PAS-wetgeving in lijn is met de zogeheten Europese Habitatrichtlijn en dus juridisch houdbaar is. Totdat het Hof hierop een uitspraak formuleerde lagen alle PAS-projecten te wachten op beoordeling door de Raad van State.

Op 7 november kwam de langverwachte uitspraak. Daarin wordt duidelijk dat de overheid géén maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken mag nemen zonder gedegen wetenschappelijke onderbouwing hiervan. Het arrest van het Hof leidde tot onrust bij verschillende partijen, zoals de Boxtelse CDA-afdeling. Die vreest dat deze uitleg leidt tot een stop op het verlenen van vergunningen die aanspraak maken op de PAS-regeling. Dat is een grote hoeveelheid, verdeeld over verschillende beleidsterreinen.

Kort gezegd komt het er in de uitleg van het CDA op neer dat Boxtel, in verband met de ligging van de Kampina, niets mag doen aan de rand van dit gebied dat mogelijk de stikstofuitstoot zal verhogen. De aanleg van een weg, zoals de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK), maar ook een eventuele uitbreiding van industrieterrein Ladonk en de start of uitbreiding van agrarische bedrijven worden dan op korte termijn zo goed als onmogelijk. Met name voor de VLK zou dat een bittere pil opleveren in het PHS-dossier, omdat de aanleg van die weg nauw samenhangt met de andere deelprojecten.

Zo ver is het echter nog niet. Zowel de gemeente als de provincie Noord-Brabant buigen zich nu over de uitspraak van het Hof. Ook de Raad van State zal dat doen en komt vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2019 met een antwoord op het arrest. Daarna worden alle PAS-zaken die nu stilliggen opgepakt. Het CDA wil daar echter niet op wachten en vraagt de gemeente in een brief alvast na te denken over een plan B om de aanleg van de VLK niet in gevaar te laten komen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>