Afbeelding

Wekelijkse column: Grootouders die hun kinderen niet meer zien…..

Algemeen
Niemand trouwt met de gedachte aan een scheiding. Uw zoon of dochter ook niet. Toch gebeurt het heel vaak. Meestal vindt men wel een vorm om contact met alle partijen voort te zetten. Maar vooral bij vechtscheidingen zitten de kinderen er tussenin, maar zijn ook grootouders nogal eens de dupe.

U moet er natuurlijk ook niet aan denken. Uw zoon scheidt en ziet zijn kinderen niet meer, en daarom krijgt u evenmin kans om nog een band op te bouwen met uw kleinkinderen. Terwijl u voorheen misschien wel goed genoeg was om op te passen. Nu zijn de kinderen niet meer zo klein en afhankelijk, maar ze zijn misschien evenmin in staat om zelfstandig contact met u op te nemen.

Bovendien, en dat moet u zich als grootouders goed realiseren: zelfs al kunnen ze dat wel, ze zullen het niet snel doen! Loyaliteit met hun moeder ‘dwingt’ hen om te doen alsof jullie niet meer bestaan. Dat doet zeer. Misschien zie je ze nog wel eens rondlopen in het dorp, of hoor je wel eens mensen praten over hen. Zeker in een kleine gemeenschap is dat heel goed mogelijk.

En telkens weer gaat de wond open. Telkens weer voelt u de pijn. Wat kunnen die kinderen er aan doen? En wat kunt u eraan doen? Hopelijk heeft u een zodanig contact met de moeder (of de vader) van de kinderen dat u nog een rol mag blijven spelen. Maar soms kan dat niet.

Helaas ken ik ook ouders die hun zoon opjutten tegen de moeder van hun kleinkinderen. De zoon liet daarmee toe dat de band tussen de kinderen en hem nog verslechterde, waardoor hij zijn kinderen nauwelijks zag. Maar deze grootouders gingen zich bemoeien met school, want oma was ook leerkracht en vond dat de school allerlei dingen niet goed deed. Kortom: oma maakte nog meer kapot.

Dit soort acties verbeteren de situatie niet en bovendien verspeel je ook nog je kansen voor later. Wanneer je in een dergelijke situatie zit, kun je soms in één gesprek handvatten krijgen om beter met de situatie om te gaan. Dat zijn geen algemene tips, maar tips die op uw situatie zijn toegespitst. (Wat u beter wel en wat u beter niet kunt doen.) Dat het niet meevalt om je verstandig op te stellen als je buitenspel staat, dat staat buiten kijf.

Uit de krant