Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 4c2815
Foto: Nellie Timmermans

Column Nellie Timmermans; Niet in een vloek en een zucht… (over relatietherapie)

Niet in een vloek en een zucht… (over relatietherapie)

Mensen denken soms dat ze in 2 tot 3 gesprekken klaar zijn met relatietherapie. Nu duurt relatietherapie bij mij meestal niet zo lang, maar een relatie die in jaren en jaren scheef is gelopen kun je niet in enkele weken weer vlot trekken. Soms wel, maar meestal niet. Ook als je voor een "eenvoudige" klacht naar een psycholoog gaat duurt de behandeling al gauw 10 gesprekken. En is het geen eenvoudig probleem dan ben je zo maar jaren onderweg.

Bij samengestelde gezinnen kan er vaak in korte tijd wél veel bereikt worden, maar dat komt omdat het nieuwe stel vaak nog dolverliefd is, maar dat allerlei praktische en pedagogische zaken om de hoek komen kijken die de boel telkens weer op scherp zetten.

Relatieproblemen zijn meestal gedurende jaren van regelmatig kleine teleurstellingen tot grote problemen uitgegroeid. Steeds weer een ergernis, steeds weer opnieuw uitleggen dat je het zo niet wilt. Vaak zijn er mooie beloftes gedaan, meestal ook echt met goede intenties. Maar veranderen is moeilijk en soms zelfs onmogelijk. 

Men heeft al zo lang gewacht en gehoopt dat het vanzelf zou goedkomen. Soms heeft men heel veel moeite gedaan, geprobeerd de wensen uit de ogen van de partner te lezen en deze te vervullen. Anderen doen het andersom: oog om oog! Ze gaan de ander met gelijke munt betalen en doen precies datgene, waarvan ze weten dat de ander dat vervelend vindt. Om hem of haar ergens op attent te maken.

Hoe je het ook probeert en geprobeerd hebt, het is handiger om snel hulp te vragen. Dan is de boosheid nog niet zo groot, de teleurstelling minder heftig. Er is nog een grote wens om er samen uit te komen, je hebt nog de moed en de energie om ervoor te vechten.

Want relatieproblemen vragen veel energie, en ook als je ze wilt oplossen gaat dat niet vanzelf. Er wordt veel van je gevraagd. Een relatie blijft altijd hard werken, het is niet het bekende sprookje (ze leefden nog lang en gelukkig), helaas. 

Toch zijn er ook mensen die dan maar kiezen om uit elkaar te gaan, alsof dan alles is opgelost. Soms is er geen andere uitweg en dan is het goed dat het kan. Maar de ellende wordt in eerste instantie vaak alleen maar groter: gescheiden zijn en de kinderen minder zien is pijnlijk. Maar bovendien groeit de weerzin tegen de partner vaak, ook als men zich tevoren voorneemt het allemaal netjes af te ronden.  Belangrijk dus om niet te snel te willen.

Interpunctie
Smientdonk 2
5467 CA  Veghel
Privé  0413-310795 of 06-21.59.24.35.   
www.stief-gezin.nl


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>