Logo mooiboxtel.nl
Mark Buijs.   | Fotonummer: 0f1e34
Mark Buijs. (Foto: Ruud van Casteren)
Video Algemeen nieuws

'Aanjager' Buijs verruilt burgemeesterspost Boxtel voor Oosterhout

Boxtel - Burgemeester Mark Buijs (49) verruilt het burgemeesterschap van Boxtel voor dat in Oosterhout. Dit nieuws werd woensdag door de gemeente Oosterhout naar buiten gebracht. Hij zal naar verwachting op 19 december als nieuwe burgemeester van die gemeente beëdigd worden. Boxtel moet dus op zoek naar een opvolger. Op de vraag wie zijn taken tot die tijd waarneemt kon de gemeente woensdagavond nog geen antwoord geven.

Buijs is sinds 2013 burgemeester van onze gemeente. Voorafgaand aan die periode was hij achtereenvolgens raadslid en wethouder in Heusden. Woensdag werd hij door de gemeente Oosterhout bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aanbevolen voor het burgemeesterschap in die gemeente.

Het burgemeesterschap in Oosterhout stond open sinds begin dit jaar de vorige burgemeester het veld moest ruimen na een schandaal. In juli werd de vacature opengesteld. Twintig sollicitanten meldden zich, waarvan zeventien mannen en drie vrouwen. De vertrouwenscommissie heeft zich na de zomervakantie grondig voorbereid. Halverwege oktober zijn een gericht assessment en een integriteitscheck uitgevoerd, zo meldt de gemeente in een verklaring.

Burgemeester Buijs gaf een eerste reactie in een videoboodschap:

De gemeenteraad doet slechts een aanbeveling, hoewel die normaliter wordt opgevolgd. De kandidaat moet eerst nog op gesprek bij de minister, en bij gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, zoals Oosterhout, wordt de voordracht van de minister bij de Koning eerst in de ministerraad behandeld. Na instemming van de ministerraad draagt de minister de kandidaat uiteindelijk voor bij de Koning. Na het Koninklijk Besluit wordt de kandidaat door de commissaris van de Koning beëdigd. Naar verwachting zal dit op woensdag 19 december 2018 plaatsvinden.

Reacties
Het Boxtelse college reageert met wisselende gevoelens op het naderende vertrek van Buijs. "Ondanks dat we hem gaan missen in het Boxtelse, gunnen we hem deze stap van harte." Hij wordt geroemd wegens zijn inzet in de veiligheidsdossiers en 'zorgvuldig' en 'een aanjager' genoemd. "Voor ons was Mark met name de verbinder en de kartrekker. Hij stond ons met raad en daad bij op onze dossiers maar ook op het persoonlijke vlak."

Ook teamchefs Han van der Heijden en Erik Wanders laten namens het politieteam Meierij weten hem een "kundige, betrokken, toegankelijke en op samenwerking gerichte burgemeester" te vinden. "Mark gaf ons ruimte en vertrouwen en was in zijn denken en handelen altijd gericht op de integrale aanpak van veiligheidsvraagstukken en het bereiken van duurzame effecten in de Boxtelse samenleving. We hebben ons als politie altijd door hem gesteund gevoeld; ook in lastige dossiers en bij het doorontwikkelen van onze nieuwe manier van werken. Wij gaan hem missen als bevoegd gezag, bestuurder, maar ook als veiligheidspartner en als mens."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>