Cursus ‘Omgaan met dementie’

Algemeen
BOXTEL - Het Steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern Boxtel verzorgt een cursus voor partners van mensen met dementie. De cursus bestaat uit vier lesochtenden en een terugkomochtend van 9.30u tot 12.00u. Aantal deelnemers is minimaal zes en maximaal tien. De cursus is gratis voor mensen uit Boxtel.

Als u van de eerste schrik na de diagnose bekomen bent, dient zich het leven van alledag weer aan. In eerste instantie bent u misschien opgelucht omdat u nu alle vreemde verschijnselen die zich de afgelopen tijd bij uw partner hebben voorgedaan een naam kunt geven. Er is een einde gekomen aan alle onzekerheid. Maar vrij snel daarna dringt een andere werkelijkheid tot u door: het zal nooit meer worden zoals het was. Hoe moeten wij verder?

De ziekte is onomkeerbaar en verergert. U weet: het gaat moeilijker worden. Uw partner is minder actief dan voorheen. Het lukt niet meer om een samenhangend gesprek te voeren. Uw partner is niet meer het oude vertrouwde maatje, op wie u altijd kon bouwen. U kunt te maken krijgen met afwijkend gedrag dat u niet herkent zoals achterdocht, boosheid, agressie of verdriet. De zorg voor uw partner gaat 24 uur per dag door! De constante zorg kan overbelasting veroorzaken. Gevoelens van eenzaamheid liggen op de loer. Vragen als: wie begrijpt wat ik meemaak, kan ik mijn zorg bespreekbaar maken met mijn omgeving, zodat er begrip komt. Hoe ga ik met de reacties uit mijn omgeving om? Waar kan ik nog iets positiefs uit halen?

In de cursus komen al deze aspecten aan bod. Door met gelijkgezinden te praten zult u merken dat u elkaar wèl begrijpt. Er is ruimte voor uw verhaal. Door dit samen te delen zonder veel uitleg te moeten geven, krijgt u betere grip op uw situatie. U krijgt handvatten aangereikt om overbelasting te voorkomen. In de cursus wordt uiteraard ook ruim aandacht besteed aan het ziektebeeld zelf.

U kunt zich aanmelden bij Marieke Dijkshoorn, tel. 655899 of via mail mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl. De cursus wordt gegeven in het Ursulagebouw, St Ursula 12 in Boxtel. De cursusdata zijn 6 maart, 20 maart, 3 april, 24 april en 3 juli, tijd van 9.30u tot 12.00u.

Uit de krant