
Boxtel wil lessen trekken uit 'mislukt inspraaktraject' verkeersplan Move'31
Boxtel - Een klankbordgroep die als los zand aan elkaar hing, onduidelijke doelen van de inspraakprocedure en gebrekkige terugkoppeling over wat met feedback over de verkeersvisie tot 2031, Move'31, werd gedaan. "Het participatietraject is niet goed gelopen", gaven ook de betrokken ambtenaren dinsdagavond tijdens de informatieavond over het verkeersplan in het Boxtelse gemeentehuis ruiterlijk toe. De gemeente belooft beterschap, maar laat weten dat het traject niet opnieuw doorlopen kan worden met het oog op de tijdsplanning.
Dat de inspraakprocedure mislukt is bleek nog maar eens toen beleidsmedewerker verkeer Jack Dörfel al vroeg op de avond moest bekennen dat de leden van de klankbordgroep Move'31 geen uitnodiging hadden ontvangen voor de informatieavond. Ook toen de aanwezigen in kleine groepjes opgedeeld werden bij workshops over verschillende deelonderwerpen waren kritische geluiden te horen over het inspraakproces. "Ik was lid van de klankbordgroep Move'31", zegt een aanwezige, die namens Boxtel-Oost bij zowel lid was van de klankbordgroep PHS als die voor Move'31. "We zijn eind 2016 een keer bij elkaar gekomen en ik meen nog eens in 2017. Daarna hebben we nooit meer een uitnodiging gehad. Nu hoor ik hier net dat de klankbordgroep koud gesteld is."
De verschillende vertegenwoordigers van de gemeente trokken dinsdag het boetekleed aan. "Het proces is inderdaad niet naar wens gelopen", laat ambtenaar Maria Snellen weten. Ze verwijst naar de klankbordprocedure rondom project Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Over die procedure zijn veel aanwezigen positiever. Bovendien leidden de frustraties van die klankbordgroep tot een adviesrapport waaruit de gemeente lering hoopt te trekken. In dit rapport wordt onder meer het belang van een onafhankelijke, het liefst niet uit Boxtel afkomstige voorzitter van de klankbordgroep onderstreept. Ook het belang van een heldere communicatie vanuit de gemeente over wat het doel is van de klankbordgroep en in welke mate er nog invloed uit te oefenen valt op de plannen wordt onderstreept.
Ondanks het falen lijkt het uitgesloten dat de inspraakprocedure van Move'31 opnieuw wordt doorlopen. Daarmee gaat simpelweg te veel tijd verloren. Wel wordt bekeken hoe de adviezen van de klankbordgroep PHS toch nog kunnen worden verwerkt in het project Move'31. Daar komt bij dat de burger in het besluitvormingstraject al meerdere malen aan het woord kwam. De meeste aanwezigen benadrukten dinsdag blij te zijn met de 'mea culpa' van de gemeente. Laatstgenoemde heeft nu als taak te bewijzen dat burgerinspraak wel degelijk prioriteit heeft door eerdergenoemde adviezen in de praktijk te brengen.