Afbeelding
Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Trouwlaantje doorstaat tand des tijds Uitbreiding Sparrenbosloop kent bijzonder verhaal

Algemeen

Boxtel - Aan de 51ste editie van de Don Quichotte Sparrenbosloop, die op zondag 28 oktober plaatsvindt in Sparrenrijk, heeft de organisatie een extra element toegevoegd: het 'Trouwlaantje'. Het verhaal achter dit nostalgische laantje is maar bij enkele Boxtelaren bekend, namelijk bij de familieleden van Bert van Esch, de maker ervan. Een van zijn kleinzoons deed in DeMooiBoxtelKrant de geschiedenis uit de doeken.

Bert of Bertje zoals hij door velen genoemd werd vanwege zijn lengte, bedacht de naam Trouwlaantje 91 jaar geleden. Destijds was hij bosbeheerder van Sparrenrijk, dat hij helemaal alleen bijhield 'met een schoffel en een riek', aldus zijn kleinzoon. Toen een van zijn kinderen in 1927 besloot om te trouwen, wilde Bertje iets speciaals doen. Hij zette overgebleven takken uit het bos in twee rijen neer en bond deze bovenaan met riet aan elkaar tot één grote boog. Zijn creatie doopte hij logischerwijs tot het Trouwlaantje. Van Esch nam zijn kinderen en later kleinkinderen wekelijks mee naar de laan. Hier vertelde hij ze de historie erachter. Zo werd het verhaal van generatie op generatie overgedragen.

Nu, ruim negentig jaar later is het 100 meter lange Trouwlaantje nog steeds te bewonderen in het wandelpark. Waar vroeger de takken maar één meter boven de grond hingen, staan nu bomen van bijna drie meter hoog. "Een paar jaar terug kreeg het de naam 'vrijerslaantje', omdat er jonge stellen op afkwamen. Als grootvader dat gehoord had, was hij razend geworden", vertelt Berts kleinzoon lachend. Hij hoopt dat het Trouwlaantje nog jaren in zijn huidige vorm mag bestaan en dat er een bordje met meer informatie over het mooie stukje Boxtel bij geplaatst wordt.

Sparrenbosloop
Op zondag 28 oktober om 11.00 uur zal de Sparrenbosloop met uitdagend parcours waaronder dus het 'trouwlaantje' plaatsvinden. Voorinschrijving kan tot en met 24 oktober via de website van Marvel of www.inschrijven.nl. Vanaf 9.15 uur ligt dan je startnummer klaar bij het inschrijfbureau. Inschrijven kan ook op de dag zelf vanaf 9.15 uur tot 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd. Dit kost één euro meer.

Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Boxtel kiest voor twee in plaats van drie woonlocaties voor arbeidsmigranten
Afbeelding
Algemeen 10 uur geleden Boxtel onderzoekt de aanleg van zonneparken in combinatie met natuur
Afbeelding
Algemeen 11 uur geleden Wethouder vraagt raad om geduld bij herbezinning PHS-dossier
Afbeelding
Algemeen gisteren Lek Van Hornstraat gedicht; weg uiterlijk donderdag weer open voor verkeer
Afbeelding
Algemeen gisteren Afhandeling klachten paaltjes De Hoef werd nooit teruggekoppeld
Afbeelding
Algemeen 3 okt, 15:51 Van Hornstraat nog enkele dagen (deels) dicht wegens lek persleiding