Afbeelding

7-jarige Xander wordt ambassadeur voor Stichting Opkikker

Algemeen
BOXTEL - Xander van der Burgt is 7 jaar en heeft sinds vier jaar de ziekte van Perthes. Deze ziekte veroorzaakt een stopzetting van de doorbloeding van de heupkop, waardoor deze letterlijk wegrot in het lichaam. Dit is zeer pijnlijk waardoor Xander lange tijd niets kon doen aan beweging. Hij zat die tijd vrijwel altijd in zijn rolstoel.

Eind 2012 werd besloten om zijn hele heup door te zagen, deze te kantelen en vast te zetten met schroeven en platen. Een hele zware tijd volgde en daarna een lange en zware revalidatie. Doordat hij lange tijd stil in bed had gelegen had hij helemaal geen spierkracht meer en moest hij alles opnieuw leren: van kruipen, tot staan en lopen.

2 januari van dit jaar is Xander opnieuw geopereerd, ditmaal om de platen en schroeven uit zijn heup te verwijderen. “We zijn er helaas nog lang niet, want het bot moet nog groeien, maar we zijn hopelijk op de goede weg nu. Door alles wat hij mee heeft moeten maken zijn we vorig jaar met het hele gezin uitgenodigd voor een Opkikkerdag van Stichting Opkikker”, vertelt moeder Sandra van Esch. Deze stichting organiseert dagen voor langdurig zieke kinderen en hun familie, om hen een dag te geven zonder de dagelijkse zorgen, waarin het kind even gewoon kind kan zijn en het zijn of haar ziekte kan vergeten.

“We zijn die dag verrast met een privéoptreden van een clown, hebben slangen en vogelspinnen vastgehouden, mochten een helikoptervlucht maken en nog veel meer, maar het belangrijkste was dat we écht hebben gelachen die dag,”aldus de moeder van Xander. Deze dagen worden georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers en worden onder anderen bekostigd door het inzamelen van oude mobiele telefoons.

Toen stichting Opkikker Xander een tijdje geleden benaderde met de vraag of hij misschien ambassadeur van de stichting wilde worden hoefde hij dan ook niet lang na te denken. “Om iets terug te kunnen doen voor de ontzettend mooie dag die we hebben gehad en om te laten zien dat ik een echte ambassadeur ben wil ik zelf graag zoveel mogelijk oude mobieltjes inzamelen,” licht Xander toe.

Maandagavond plaatste hij bij de Jumbo een inzameldoos voor oude mobiele telefoons. Prins Carnaval en zijn hofhouding kwamen ook naar het winkelcentrum in Oost om de eerste oude telefoon in de doos te deponeren.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant