Afbeelding

In 2013 meer mensen aan het werk via WSD

Algemeen
BOXTEL - WSD uit Boxtel heeft 2013 positief afgesloten. Het sociale werkvoorzieningbedrijf werkt in de driehoek Den Bosch-Tilburg- Eindhoven en creëerde voor tientallen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan. Hierdoor groeide het aantal medewerkers naar 2046. WSD realiseerde een positief resultaat van 1,2 miljoen euro en behoort hiermee landelijk tot de top 10 van sociale werkvoorzieningbedrijven.

In 2013 heeft WSD verder geïnvesteerd in de ontwikkeling en begeleiding van haar medewerkers, met als doel om hen, waar mogelijk, aan een baan te helpen in het bedrijfsleven of bij de lokale en regionale overheid. In 2013 is 80 procent van de medewerkers hierdoor buiten WSD aan het werk gegaan: een toename van 63 personen ten opzicht van 2012. Naast de 2046 mensen die via WSD werken heeft WSD ook 166 mensen met een uitkering succesvol bemiddeld naar betaald werk. Zij maken niet langer gebruik van een uitkering.

Jan Simons, algemeen directeur WSD: “In de tijd waarin banen schaars zijn, zien wij een groei van het aantal werkplekken voor de medewerkers van WSD. Ik ben daar heel content over want het is belangrijk dat onze medewerkers kunnen participeren in het arbeidsproces. Zij zullen minder vaak een beroep doen op hulpverlening omdat kunnen werken meer betekent dan een inkomen verdienen. Zij voelen zich waardevol en doen weer mee in de maatschappij. Daarnaast zien we dat het beleid om mensen te ontwikkelen effect heeft. Meer mensen krijgen de kans zich te ontwikkelen en kunnen aan het werk bij een werkgever in de regio.”

WSD ervaart dat het bedrijfsleven in toenemende mate, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, bereid is om mensen met een beperking in dienst te nemen. De duurzame inzet van mensen speelt een steeds grotere rol binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Deze ontwikkeling wordt versneld doordat overheden in aanbestedingen voorwaarden stellen over de inzet van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. WSD merkt de toenemende belangstelling ook aan de groei van het aantal bedrijven dat zich aansluit bij het MVO-platform Aantwerk. Aantwerk brengt bedrijven en instellingen bij elkaar die zich willen inzetten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. WSD lanceerde dit platform in 2013. Bijna 80 bedrijven en instellingen sloten zich tot nu toe aan.

Het resultaat van 1,2 miljoen euro is het gevolg van de keuze om meer mensen een ontwikkeltraject aan te bieden en buiten WSD aan het werk te helpen. In het verleden heeft dit geleid tot een wijziging van de werkzaamheden die WSD in haar werkplaatsen in Boxtel, Schijndel en Vught uitvoert. Daar worden nu nog voornamelijk in-, ver- en ompakwerkzaamheden uitgevoerd, die geen kapitaalintensieve investeringen vragen. Het positieve resultaat herinvesteert WSD in haar organisatie zodat zij de begeleiding van mensen, die via WSD aan het werk geholpen worden, nog verder kan ontwikkelen.

Uit de krant