Afbeelding

Boxtel en Noordoostpolder nodigen gemeenten uit tot tekenen manifest tegen schaliegas

Algemeen
BOXTEL – De gemeenten Boxtel en Noordoostpolder hebben samen met het Klimaatverbond een manifest opgesteld tegen schaliegas. Via dit manifest kunnen gemeenten in heel Nederland zich uitspreken tegen schaliegaswinning en voor duurzame energie.

“We hebben goede contacten met Noordoostpolder en daarom besloten om gezamenlijk op te trekken. We doen hiermee een oproep aan de Staten-Generaal om heel Nederland schaliegasvrij te verklaren. Er is zo’n massale weerstand, dat geluid moeten we in de Tweede Kamer duidelijk maken”, aldus wethouder Van der Wiel.

Het manifest is verstuurd naar alle 142 gemeenten en 8 provincies die zich tot nu toe hebben uitgeroepen tot schaliegasvrij gebied. Later worden ook alle gemeenten die nog geen standpunt over schaliegas hebben ingenomen, aangeschreven om het manifest te ondertekenen. In het manifest verzoeken de ondertekenaars de minister van Economische Zaken af te zien van schaliegaswinning. De argumenten hiervoor zijn dat:

- publiek draagvlak voor boringen naar schaliegas ontbreekt;
- er over de veiligheid van boringen naar schaliegas grote onduidelijkheid en onzekerheid bestaat;
- er geen brede maatschappelijke discussie heeft plaatsgevonden over nut en noodzaak van schaliegas noch is er een kosten- en batenanalyse gemaakt;
- schaliegaswinning niet bijdraagt aan een duurzame energietransitie.

Gemeente Boxtel en Noordoostpolder willen met dit manifest een statement maken bij minister Kamp en de Tweede Kamer dat er geen draagvlak is voor schaliegaswinning onder een groot deel van de lokale overheden. Publiek kan het manifest ook ondersteunen door het te ondertekenen op www.boxtel.nl en www.klimaatverbond.nl.
Afbeelding

Uit de krant