Logo mooiboxtel.nl
De fundering, pal voor waar nu Switch Kappers gevestigd is.   | Fotonummer: 7499d4
De fundering, pal voor waar nu Switch Kappers gevestigd is. (Foto: Sander van Kasteren)
Algemeen nieuws

Opgegraven fundering Rozemarijnstraat roept vragen op

Boxtel - Een deze week blootgelegde fundering in de Rozemarijnstraat stelt lokale heemkundigen voor een raadsel. De gevonden fundatie is namelijk omvangen door plastic en loopt over gasleidingen heen, terwijl sinds de aanleg van de gasvoorziening en de uitvinding van plastic voor zover bekend nooit bebouwing op de vindlocatie heeft gestaan.

De fundering, pal voor het pand waar nu Switch Kappers zit, kwam bloot te liggen tijdens de renovatie van de Markt en Rozemarijnstraat. Aanvankelijk werd gedacht dat de betonnen grondvesten uit een ver verleden stamden, maar die optie kon al snel weggestreept worden omdat het beton was verpakt in plastic zeil. Dat raakte pas in de loop van de vorige eeuw in zwang. Bovendien liggen onder de fundering leidingen voor aardgas en die zijn pas in de tweede helft van de afgelopen eeuw aangelegd.

Ook het bestuderen van historische tekeningen en foto's leverde vooralsnog niets op, zo laat Heemkunde Boxtel weten. "We hebben ons archief doorgespit", vertelt woordvoerder Christ van Eekelen, "maar geen aanwijzingen gevonden dat op die plek een gebouw heeft gestaan. We staan voor een raadsel."

Het zou kunnen gaan om een illegaal aangelegde fundering, maar Van Eekelen heeft daar zo zijn bedenkingen bij. "Wie legt er nu een fundering aan onder de straat?", verwijst hij naar het feit dat pal boven de plek waar de betonnen fundatie is gevonden gedurende lange tijd de Rozemarijnstraat liep.

Wat ook vraagtekens oproept is wat er nu moet gebeuren inzake de werkzaamheden. Onduidelijk is namelijk of de aan te planten bomen dankzij de niet op de tekeningen staande fundering wel voldoende ruimte hebben om te groeien. De gemeente kon voor het weekend geen reactie meer geven op de vraag wat de vondst betekent voor de tijdsplanning van de werkzaamheden aan het marktplein.

Mocht je een idee hebben waar de fundering van afkomstig is, dan staat Heemkunde Boxtel open voor je suggestie.

Lees woensdag 10 oktober meer in DeMooiBoxtelKrant over de archeologische vondsten in de Rozemarijnstraat

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>