Afbeelding

INbox vraagt hertelling verkiezingsuitslag aan

Algemeen
BOXTEL – De Boxtelse partij INbox vraagt een hertelling van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week woensdag aan. De partij verloor vrijdag op slechts een enkele stem alsnog een zetel aan Combinatie95 en bleef steken op twee zetels. Dit verlies is extra zuur voor de partij die in de afgelopen raadsperiode vier zetels had (drie voor DPBL en een voor Boxtels Belang).

De partij heeft nu om een hertelling van de stemmen gevraagd. “De procedure en hertelling heeft bij ons tot grote twijfels geleid omdat het resultaat van de hertelling geen gewijzigde zetelverdeling kon hebben. Er is blijkbaar meer mis gegaan zonder dat dit gemeld is door het centraal stembureau bij de zitting op vrijdag”, verklaart de partij in haar brief aan de gemeente.

“Natuurlijk was bekend dat de uitslag van woensdag een voorlopige uitslag was, maar op zijn minst had het centraal stembureau de juiste informatie moeten verstrekken op vrijdag. Nu werd alleen de uitslag van een stembureau aangevoerd om tot hertelling van dat stembureau over te gaan, terwijl er meer aan de hand was, zoals wij achteraf moesten vaststellen. Er zijn namelijk nog meerdere wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de gepresenteerde cijfers op woensdag”, gaat de partij verder. De partij zet grote vraagtekens over de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de uitslag. Er zijn aanmerkelijke verschillen tussen de aantallen van woensdag en de definitieve aantallen zoals die nu gehanteerd worden.

Het bestuur is van mening dat de Boxtelse bevolking recht heeft op een verkiezingsuitslag die niet ter discussie mag blijven staan. “Zonder een hertelling zal die twijfel er altijd blijven en dat zou niet goed zijn voor de Boxtelse kiezers en zal ook het vertrouwen en geloofwaardigheid niet ten goede komen.”

Uit de krant