Logo mooiboxtel.nl
De groep deelnemers met certificaat.   | Fotonummer: a87f37
De groep deelnemers met certificaat. (Foto: Bas Voets)
Algemeen nieuws

Bejaarde bestuurders op controle tijdens rijvaardigheidstest

Boxtel - 36 senioren maakten afgelopen vrijdag hun opwachting bij Gemeenschapshuis De Walnoot. Daar organiseerde de werkgroep 'Nul verkeersdoden' van de KBO-afdelingen Boxtel en Liempde voor de vierde maal een cursus rijvaardigheid. Ondanks dat je rijbewijs niet afgepakt kon worden, waren de meeste ouderen vooraf toch lichtelijk gespannen om geconfronteerd te worden met hun tekortkomingen in het verkeer. Dit vloeide in de loop van de ochtend weg door de ontspannen sfeer.

KBO Boxtel-voorzitter Betsie van der Sloot opende het dagprogramma, dat bestond uit een rijvaardigheidstest met een instructeur, een workshop bewegen onder leiding van Fysio De Dommel en een verkeerstheorieles van Cor van den Wildenberg van Veilig Verkeer Nederland. De 36 senioren waren verdeeld in vier groepen, die ieder hun eigen schema volgden. Wim van Erp, KBO-lid uit Liempde en een van de organisatoren, legt het idee achter de cursus uit. "Wij willen de mensen een spiegel voorhouden. Ze moeten zelf beseffen wat ze wel en niet meer kunnen. Een soort van controle."

En dat er vraag is naar die controle blijkt. Niet alleen bij een grote groep welwillende ouderen, maar ook vanuit de maatschappij. Onlangs besteedde het tv-programma Zembla aandacht aan de gebrekkige rijvaardigheid bij senioren en de eveneens matige controle daarop. Zie hieronder dit fragment:

Alle aanwezigen zijn na afloop eensgezind. Het was een zeer geslaagde, leuke en leerzame ochtend. Van Erp vertelt waarom rijden zo belangrijk is voor ouderen: "Je actieradius is veel groter. Je kunt evenementen bezoeken, de boodschappen doen, naar je familie en vrienden toe, essentiële activiteiten voor senioren." Sina van Alphen, lid van KBO Boxtel, betrekt het eenzaamheidsprobleem erbij: "Als je niet mobiel genoeg bent om te lopen of fietsen en je rijbewijs wordt ook nog eens ingetrokken, dan kun je nergens meer naartoe en slaat de eenzaamheid toe."

Aan het eind van de ochtend bedankt Herman Van Wanrooij, de wethouder van Verkeer, de deelnemers voor hun aanwezigheid. Hij reikt aan iedereen, onder wie een 87-jarige man, een certificaat uit. "Zo hebben jullie toch weer zogenaamd voor één jaar een rijbewijs gekregen", sluit de wethouder met een knipoog het succesvolle evenement af.

In DeMooiBoxtelKrant van woensdag 3 oktober lees je het hele verslag

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>