Logo mooiboxtel.nl
   | Fotonummer: 61785b
Foto: Michael van Hoof

Legionella Hydrobusiness-installatie bij Vion leidt tot Kamervragen

Boxtel - De legionellabesmettingen die in 2016 en 2017 in Boxtel ontstonden nadat een waterzuiveringsinstallatie van HydroBusiness bij vleesverwerker Vion ongemerkt de legionellabacterie verspreidde, hebben de afgelopen week tot Kamervragen geleid. Tussen de vijf en elf mensen, onder wie Boxtelaar Gerard Smits (77), liepen een levensgevaarlijke longontsteking op die door de bacterie veroorzaakt werd.

Het Brabants Dagblad wist eind september de 77-jarige Smits en enkele andere slachtoffers te spreken. Zij verklaarden door het oog van de naald te zijn gekropen. Voor zover bekend overleefden alle in Boxtel besmette mensen hun longontsteking, in medische termen legionellose geheten.

Na het ontdekken van de besmettingen werd een onderzoek ingesteld, waarbij in eerste instantie geen bron werd gevonden. Nadat een tweede, meer diepgravend onderzoek de zuiveringsinstallatie van HydroBusiness als schuldige aanwees, werd actie ondernomen. De bron werd direct onschadelijk gemaakt. Daarop startte het RIVM een onderzoek waarvan de resultaten de afgelopen week wereldkundig gemaakt werden.

Dit, in combinatie met een recent rapport van het CBS waarin cijfers uit 2017 over legionellabesmettingen naar buiten kwamen, bracht de zaak opnieuw onder de aandacht. In onze provincie was een schrikbarende stijging te zien, mede namens de zeker elf ziektegevallen in Boxtel en een soortgelijke situatie in Son. Daar overleed één persoon aan de gevolgen van de besmetting.

Reden voor de Tweede Kamerfracties van de Partij voor de Dieren en 50 Plus om vragen te stellen aan ministers Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, Bruins van Medische Zorg en Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het verscherpen van toezicht op waterzuiveringen op het gebied van legionella. De betrokken ministers hebben uiterlijk zes weken om een antwoord te formuleren op de Kamervragen. Dan zal ook blijken of extra maatregelen genomen worden om nieuwe besmettingen in de toekomst te voorkomen.

Lees meer in DeMooiBoxtelKrant van woensdag 3 oktober

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>