Gemeenten ’s-Hertogenbosch en Boxtel starten proef met Wmo hulpmiddelen

Algemeen
BOXTEL - De gemeenten ’s-Hertogenbosch en Boxtel starten een proef om te onderzoeken of meer inwoners samen gebruik kunnen maken van Wmo hulpmiddelen. Welzorg Nederland regelt de levering, kwaliteit en onderhoud voor onder meer rolstoelen, scootmobielen, fietsvoorzieningen, douche- en toilethulpmiddelen. Het contract tussen de gemeente en Welzorg loopt af. De nieuwe aanbesteding moet in 2015 klaar zijn. De gemeente onderzoekt hiervoor of meer rolstoelen en scootmobielen opnieuw ingezet kunnen worden.

De proef loopt van 1 mei 2014 tot 1 januari 2015 in de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Boxtel. Samen met de Welzorg wordt onderzocht of het mogelijk is dat inwoners meer gezamenlijk gebruikmaken van handbewogen rolstoelen, scootmobielen en fietsvoorzieningen door het opzetten van een pool. Welzorg zorgt voor de administratie en staat garant voor de kwaliteit. De hulpmiddelen worden uitgegeven vanuit de winkels van Welzorg.

Inwoners die door hun beperking dagelijks zitten en afhankelijk zijn van een rolstoel houden deze uiteraard voor zichzelf. In de proef wordt juist extra in deze groep mensen geïnvesteerd. Er komen gesprekken met hen om te bekijken waar hun behoeften liggen. Er komt bijvoorbeeld een pool met sporthulpmiddelen.

Er verandert niets voor de inwoners die al een Wmo-hulpmiddel hebben. Bij nieuwe aanvragen nemen de gemeenten de mogelijkheden van een pool, eventueel met een haal- en terugbrengservice, mee. Natuurlijk kunnen inwoners, die zelf graag over een hulpmiddel beschikken, altijd overwegen om zelf een hulpmiddel aan te schaffen.

Het Gehandicaptenplatform ’s-Hertogenbosch is actief betrokken bij de proef. De uitkomsten van de proef gebruiken de gemeenten als basis voor hun nieuwe contract met een leverancier Wmo hulpmiddelen in 2015. De betrokken gemeenten voor het nieuwe contract zijn ‘s-Hertogenbosch, Boxtel, Haaren, Heusden, Vught, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode.

Uit de krant