Afbeelding

Meubelmakerij Den Berg: 30 jaar duurzaam vakmanschap

Algemeen
LIEMPDE - Martien Roestenburg, eigenaar van meubelmakerij Den Berg, heeft het letterlijk zo druk als een klein baasje. Tijdens het gesprek dat we met hem hebben, komen voortdurend medewerkers en klanten binnenlopen om hem iets te vragen. Hij is duidelijk het middelpunt van het bedrijf en dat al gedurende dertig jaar. Want zo lang is het geleden dat Martien besloot voor zichzelf te beginnen.

Twee sporen
De weg daarna verliep langs twee lijnen. Aan de ene kant deed hij praktijkervaring op in allerlei facetten van de meubelmakerij door een paar maal van bedrijf te veranderen, terwijl hij aan de andere kant parttime studeerde tot hij geslaagd was voor het diploma Meester Meubelmaker. Niet alleen het technisch vakmanschap kwam aan bod, maar ook andere bedrijfsvaardigheden, zoals commercie en administratie.

Betrokkenheid
Aanvankelijk gestart in een schuurtje achter het ouderlijk huis is de meubelmakerij nu gevestigd in een uitstekend geoutilleerd pand aan de Boxtelseweg 47 in Liempde. Hier maakt hij samen met twee medewerkers, Martijn (17 jaar in dienst) en Dion (10 jaar in dienst) meubelen op maat, van kasten en tafels tot keukeninrichtingen en baropstellingen. Het is een echt familiebedrijf en Martien heeft het dan ook steeds over ‘onze jongens’. Het feit dat ze er al zo lang werken, is een duidelijke indicatie van de goede sfeer. Waar Martien zich zorgen over maakt is het gebrek aan jonge mensen die leergierig en betrokken, tijd willen investeren in de ontwikkeling tot vakman.

Duurzaamheid
Meubelmakerij Den Berg heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dat blijkt niet alleen uit de 40 zonnepanelen op het dak van de bedrijfshal voor het opwekken van energie, ook het vele houtafval wordt verzameld en onder hoge druk tot houtbriketten geperst om te gebruiken voor de huisverwarming. Daarnaast wordt vrijwel al het hout betrokken van leveranciers die beschikken over het FSC-keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council en geeft aan dat het hout afkomstig is uit een bos dat is beoordeeld als goed beheerd volgens de normen voor milieu (duurzaam!), sociale omstandigheden en economie.

Goed luisteren

We vragen Martien naar de betekenis van het motto Meesters in Maatwerk, dat zijn bedrijf voert. Enthousiast vertelt hij over de vele vormen van maatwerk die zijn bedrijf levert. Bijna alles is uniek en wordt door Martien samen met de opdrachtgever ontworpen. Hij benadrukt dat het vooral een kwestie is van goed luisteren. Luisteren naar de ideeën en wensen van de klant en daar dan gebaseerd op kennis en ervaring vorm aan geven. Dat dit leidt tot prachtige resultaten is te zien op www.meubelmakerijdenberg.nl.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant