Afbeelding

SP start meldpunt eigen risico gezondheidszorg

Algemeen
BOXTEL - De SP is gestart met een meldpunt eigen risico in de gezondheidszorg. Het eigen risico is nu 360 euro, maar dreigt de komende jaren flink te stijgen. Steeds meer mensen komen daardoor in betalingsproblemen. Bovendien mijden steeds meer mensen de zorg uit angst voor een hoge rekening. De SP wil de verhalen verzamelen van mensen die het eigen risico in de zorg niet meer kunnen betalen. De Tweede Kamerfractie van de partij zal die verhalen in de Tweede Kamer brengen en wil dat er een einde komt aan deze ongewenste situatie.

Meer dan één miljoen Nederlanders hebben moeite om de zorgkosten te betalen. 800.000 hebben een betalingsregeling afgesloten met hun zorgverzekeraar. Voor een groot deel van de mensen biedt ook dat geen soelaas. Zij komen in de zogenaamde bestuursrechtelijke premie terecht en betalen een boete waardoor zij tientallen euro’s premie per maand meer kwijt zijn dan regulier verzekerden. Dat zijn er inmiddels meer dan 300.000.

Mensen worden gevraagd hun ervaringen met het eigen risico aan het meldpunt door te geven. De SP wil onder meer weten of mensen zorg mijden uit angst voor een hoge rekening, of ze een betalingsregeling met de zorgverzekeraar getroffen hebben, of in het bestuursrechtelijke regime terecht gekomen zijn en of ze anderszins moeite hebben om de zorgrekening te voldoen.

Voor gemeenten, dus ook voor Boxtel, is het van belang dat het aantal mensen in betalingsproblemen teruggedrongen wordt. Meer betalingsproblemen en schulden hebben tot gevolg dat er meer gebruik gemaakt wordt van gemeentelijke regelingen, terwijl die als gevolg van bezuinigingen toch al onder druk staan. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven: ‘Ik roep Boxtelse mensen op om hun verhaal te vertellen zodat hun stem in de Tweede Kamer gehoord wordt. Wellicht krijgen we daardoor ook inzicht in welke mate dit probleem in onze gemeente speelt.’

Mensen kunnen hun verhaal kwijt op deze website.

Uit de krant