Logo mooiboxtel.nl
De voorgenomen verplaatsing van het kunstwerk 'In Gesprek' leidt al maanden tot verhitte gemoederen.   | Fotonummer: b97dd6
De voorgenomen verplaatsing van het kunstwerk 'In Gesprek' leidt al maanden tot verhitte gemoederen. (Foto: Masha Arts-Raaijmakers)
Algemeen nieuws

Verplaatsing kunstwerk 'In Gesprek' komt steeds dichterbij

Boxtel - De mensen die bezwaar maken tegen de verplaatsing van het kunstwerk 'In Gesprek' hebben formeel gezien geen recht van spreken, aldus het gemeentebestuur. De bezwaarmakers zelf hebben daar echter een andere mening over en stapten naar de gemeentelijke bezwarencommissie. Het is het zoveelste hoofdstuk in de soap rondom de verplaatsing van het kunstwerk.

Al een tijdje is er een discussie gaande tussen aan de ene kant het Wijkorgaan Boxtel-Oost en de gemeente en aan de andere kant de bewoners aan de straat Dommeloord, de huidige plek van 'In Gesprek'. Het wijkorgaan heeft er in het verleden meerdere keren op aangedrongen om het beeld terug te zetten in de buurt van het Winkelcentrum Oosterhof. Dit verzoek is enkele maanden geleden ingewilligd door de gemeente, wat tot verzet leidde bij de omwonenden van de plek waar het kunstwerk nu staat.

Het beeld, gemaakt door kunstenares Marga de Brey, stond tot 2010 bij Winkelcentrum Oosterhof. Daarna werd het verplaatst naar de huidige plek langs de Dommel, bij Dommeloord. Ditmaal is het parkje aan de Hendrik Verheeslaan de bestemming. Onder meer Joke van Koll, ex-bestuurslid van de Kunststichting Boxtel, is het hier niet mee eens. Zij startte in april een petitie tegen de verplaatsing en verzamelde al snel meer dan 1.000 handtekeningen. Ook de lokale SP-fractie zette zijn vraagtekens bij het besluit. Maar wethouder Marusjka Lestrade en het wijkorgaan hielden voet bij stuk.

Hoorzitting
Afgelopen donderdag was er een hoorzitting waar de actievoerders hun beklag konden doen. Jan de Vreede, voorzitter van het wijkorgaan en aanvrager van de vergunning om het kunstwerk te verplaatsen, zegt dat de bezwaarmakers geen poot hebben om op te staan. "De gemeente is eigenaar van het beeld, als zij morgen zegt: 'het beeld moet weg' dan zet ze er de volgende dag een shovel onder, legt het op een vrachtwagen, rijdt ermee naar de gemeentewerf, zet het in een hal, doet de deur op slot en gooit de sleutel weg. Daar kan niemand anders iets aan doen. Zo simpel is het."

Bovendien voldoen de actievoerders niet aan de regels om bezwaar te kunnen maken, omdat ze op een te grote afstand (900 meter) van de beoogde nieuwe plek wonen. Dat stelde juridisch medewerker Vivian van Hees namens het college. Van Koll reageert op deze beslissing: "Als je op 45, 50 meter van het beeld woont en je bent geen belanghebbende dan is dat een heel teleurstellende uitslag." Volgens de actievoerster staat de teller inmiddels op 1.730 handtekeningen. Dat zijn niet alleen buurtbewoners, maar ook andere Boxtelaren en passanten. "Iedere dag komen er mensen bij die zich uitspreken over het verplaatsen van het kunstwerk", aldus Van Koll.

Er is überhaupt nog niks besloten. De bezwarencommissie werkt alles wat ze heeft aangehoord tijdens de hoorzitting uit in een verslag en brengt over zes weken advies uit aan de gemeente. Die zullen het bezwaar ongegrond of gegrond moeten verklaren. Wat de uitkomst ook wordt, het zal voer voor discussie zijn.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>