Afbeelding

Cultuurhistorische zomeravondrondleidingen via VVV

Algemeen
BOXTEL - In de maanden juni, juli en augustus organiseert VVV Boxtel weer de cultuurhistorische avondrondleidingen. Elke woensdag- en donderdagavond kunt u van een wandeling genieten die zes verschillende thema’s hebben. Zo is er de route Sint-Petrusbasiliek, de molenroute, Kasteel Stapelen, Stationskwartier, binnendommeltjes en de Heilig Hartkerk.

De route Sint-Petrusbasiliek voert u langs het oudste gedeelte van de Boxtelse kern, waar het dorp is ontstaan. U zult ontdekken hoe het religieuze en het profane leven eeuwen lang met elkaar waren versmolten. De kanunniken en de zusters Clarissen, de overheersing van het protestantisme en de opkomst en ondergang van ‘Het Rijke Roomse Leven’. Het Bloedwonder met zijn bloedprocessie die door de eeuwen heen zijn waarde heeft weten te behouden. Als toegift gaan de kerkdeuren voor u open en kunt u zich even laven aan het interieur van deze schitterende basiliek.
Woensdag 25 juni, donderdag 17 juli, woensdag 6 augustus en 27 augustus start 19.00 uur bij VVV.

De Molenroute laat u kennismaken met de vroegere economische bedrijvigheid die zich rond de Dommel heeft afgespeeld. Met deze rivier staat Boxtel al heel vroeg in verbinding met belangrijke steden. Laat u verrassen door de sporen uit het verleden en kom een woensdag- of donderdagavond meelopen. U zult plekjes ontdekken die u nog nooit hebt gezien.
Woensdag 2 juli, donderdag 24 juli en woensdag 13 augustus start 19.00 uur bij VVV.

De route Kasteel Stapelen laat zien wat voor invloed de Heren van Boxtel hebben gehad. Niet alleen in Boxtel maar ook ver daarbuiten. Willem van Oranje heeft zelfs wel eens op het kasteel geslapen en ook Lodewijk XIV. Wilt u weten hoe de Heren van Boxtel echte ridders zijn geworden? Sluit aan bij deze wandeling en de kasteeldeuren gaan voor u open om de ridderzaal en ook de kapel te betreden.
Donderdag 26 juni, woensdag 16 juli, donderdag 7 augustus en 28 augustus start 19.00 uur bij VVV.

De route Stationskwartier zal u verbazen hoe snel de Industriële Revolutie in Boxtel heeft toegeslagen. Wat heeft de komst van de spoorwegen voor Boxtel betekend? In korte tijd verdrievoudigde het inwonertal. Het gebied Stapelen heeft heel wat grond afgestaan om de ontwikkeling van Boxtel mogelijk te maken. Houtwerven, wasserijen en weverijen kwamen tot grote bloei.
Donderdag 3 juli, Woensdag 23 juli en donderdag 14 augustus start 10.00 uur bij VVV.

De Binnendommeltjes hebben negen eeuwen lang door Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de Motteburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat en twee eeuwen later is ook de nieuwe kern met water omsloten, dit met de aanzet van een eerste stadsstructuur. Het is interessant te zien hoe de heren Van Boxtel hun waterhuishouding regelden waarbij De Dommel optimaal werd ingezet. Wandel mee en ervaar ‘Boxtel Binnen de Bruggen’, de naam die de kern van Boxtel heel lang heeft gedragen.
Woensdag 9 juli, donderdag 31 juli en woensdag 20 augustus start 19.00 uur bij VVV.

De route Heilig-Hartkerk start met een inkijkje in de kerk nu het nog kan, want in 2015 worden de deuren van de kerk gesloten en het interieur wordt ontmanteld. In het buurtschap Breukelen verrees in 1901 de Heilig-Hartkerk. Het gehucht groeide uit tot een geheel nieuw centrum. Hoe reageerde ‘Boxtel Binnen de Bruggen’ hierop? Loop mee en u zult Boxtel voortaan met andere ogen zien.
Donderdag 10 juli, woensdag 30 juli en donderdag 21 augustus start 19.00 uur bij Heilig-Hartkerk.

Wilt u op een woensdagavond en/of donderdagavond graag meelopen, meldt u zich dan aan bij VVV Boxtel, Markt 36, tel.0411-685443 of 06-22562001. Of u zorgt dat u vóór 19.00 uur aanwezig bent bij de VVV of de Heilig Hartkerk. Email: info@vvvboxtel.nl, de kosten bedragen twee euro per persoon. Buiten deze tijden verzorgen de VVV-gidsen het hele jaar door dorpsrondleidingen die u kunt bespreken bij de VVV.

Uit de krant