Logo mooiboxtel.nl
Kas tijdens één van de vele ronden die hij dit jaar 'in dienst' van de DRA zal rijden. (Foto: Jan van der Staak)   | Fotonummer: c7ea1f
Kas tijdens één van de vele ronden die hij dit jaar 'in dienst' van de DRA zal rijden. (Foto: Jan van der Staak) (Foto: Jan van der Staak)
Human Interest

Motorracetalent Kas Beekmans racet in 'talentengroep' Dutch Racing Academy

Boxtel - Het Boxtels motorracetalent Kas Beekmans (14) kon aan het begin van de zomer wel een gat in de lucht springen toen hij werd toegevoegd aan de 'talentenklas' Dutch Racing Academy. Die nieuw opgerichte opleidingsgroep voor talentvolle motorracers bevindt zich momenteel in een pilotfase en Beekmans is een van de eerste racers die deel uitmaakt van de trainingsgroep.

Sinds deze zomer rijdt Kas voor de Dutch Racing Academy (DRA). Dat zou je kunnen zien als een voorbereiding op een carrière in de racesport. Het doel is om jonge, talentvolle racers klaar te stomen voor het in wedstrijdverband racen op zwaardere motoren en op grotere circuits dan de juniortracks. En die voorbereiding is volgens Kas noodzakelijk om uiteindelijk de opstap te maken naar de MotoGP-klassen, waar ook zijn grote voorbeeld Bo Bendsneyder in uitkomt.

Grote stap
Om echter van de 100 cc motoren in de NSF 100 klasse, of 125 cc motoren direct voor de prijzen mee te rijden in bijvoorbeeld de zwaardere European Talent Cup, is wel een erg grote stap. Die motoren met 250 cc zijn niet alleen veel zwaarder, maar dus ook veel sneller. "In de topsnelheid zit wel 80 kilometer per uur verschil!", lacht Kas. Ook wordt gereden op 'echte' motorcircuits in plaats van op bijvoorbeeld aangepaste, of kartcircuits. Bovendien rijdt in de European Talent Cup meteen de wereldtop mee. En alsof dat allemaal nog niet lastig genoeg is speelt ook mee dat een overstap erg duur is. Kas schatte zelf de kosten op zo'n 20.000 euro voor een jaar.

Die bezwaren zagen ook Hans van den Oever van het toonaangevende Dutch Racing Team en Henk Schotman van RACE-KIDS, een competitie voor de jongste talenten op de motorfiets. Daarom werden aan het eind van vorig jaar de eerste stappen gezet naar een soort tussenoplossing voor jonge coureurs die nog niet de sponsors en de ervaring hebben om met de absolute top mee te draaien. Uiteindelijk zag in juli de DRA het levenslicht.

Alles opschrijven
Vanwege het goede contact met Henk Schotman, dat na de RACE-KIDS fase altijd bleef bestaan, én zijn racetalent werd Kas gevraagd om deel te nemen aan de DRA. Samen met racer Loran Faber maakt Kas nu deel uit van de proeffase om zo klaargestoomd te worden voor zijn grote droom: rijden in de Moto3-klasse.

Profiteren
De DRA kent een soort lidmaatschap waarbij voor een bedrag dat in de motorsport 'een schijntje' is, een jaar geracet kan worden. "Hoe beter je presteert in de motorsport, hoe duurder het wordt", zegt Kas droogjes. Ook helpt een oplossing als de DRA Kas in het vinden van (persoonlijke) sponsoren: "Want de DRA is hard op weg naam te maken. Daar profiteer ik ook van!"

Kas hoopt al na dit jaar bij de Racing Academy de overstap naar de Moto3 te kunnen maken. Uiteindelijk moet dat via de standaardklasse en de Red Bull Rookies Cup een plekje opleveren in de wereld Moto3-klasse. Daar zullen nog heel wat trainingsronden aan vooraf gaan: "De Rookies Cup is heel prestatiegericht. Het eerste jaar kun je oefenen, maar in het tweede jaar moet je klasseringen rijden. Als je niet goed genoeg bent, word je eruit gegooid."

Aan het eind van dit raceseizoen, in november, mag Kas met een wildcard een race meerijden in de European Talent Cup. Je kunt de progressie van Kas volgen op www.kasbeekmansracing.nl, waar je hem ook kunt sponsoren. Want sponsors, die kan Kas altijd goed gebruiken.

Je leest het volledige interview in DeMooiBoxtelKrant van woensdag 5 september

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>