Afbeelding

Hoopvolle toekomst voor mensen met een arbeidsbeperking

Algemeen
BOXTEL - “Bedrijven gaan steeds socialer ondernemen. Niet omdat het moet, maar omdat ze er baat bij hebben en omdat ze het willen.” Trendwatcher Adjied Bakas is er van overtuigd. Hij presenteerde de highlights uit zijn boek Megatrends Werk maandag 16 juni in het Boshuys in Best aan de 80 ondernemers en gemeenten die nauw betrokken zijn bij Aantwerk.

Aantwerk is een platform voor bedrijven die maatschappelijk ondernemen naar waarde weten te schatten. WSD, het sociale werkvoorzieningsbedrijf uit de regio Eindhoven – Den Bosch – Tilburg, is initiatiefnemer van het platform samen met 14 founders. Sinds de oprichting in 2013 zijn 80 ondernemers en gemeenten partner van Aantwerk geworden.

“Er zullen beroepen gaan verdwijnen en beroepen bij komen. Maar niet voor iedereen. Ambachten komen terug en ook in big-data zullen veel mensen een baan vinden. De nieuwe hoger opgeleiden creëren de banen voor de lager opgeleiden.” Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt lijkt de toekomst kansen te bieden. Bakas: “Omdat zingeving belangrijk blijft, zullen meer mensen opstaan en opkomen voor doelgroepen die het nodig hebben. Het wordt eigenlijk weer als voor de oorlog. De familie zorgt voor het ‘neefje met de beperking’. Hij krijgt van hun een werkplek. Daar hebben we de overheid niet meer voor nodig.”

Ook burgemeester Anton van Aert van de gemeente Best ziet mogelijkheden voor ondernemers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tot 2013 was hij wethouder Sociale Zaken van gemeente Boxtel en bestuurslid van WSD. Hij weet als geen ander hoe belangrijk goede werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn. En hoe positief werkgevers over de samenwerking met WSD zijn.
Afbeelding

Uit de krant