Logo mooiboxtel.nl
Anne (Anders-An) en haar vader Ralph Dikmans. (Foto: Sander van Kasteren)   | Fotonummer: df0efe
Anne (Anders-An) en haar vader Ralph Dikmans. (Foto: Sander van Kasteren) (Foto: Sander van Kasteren)
Algemeen nieuws

Catastrofale Computer Crash, alweer het vierde stripalbum van Boxtelaar Ralph Dikmans

Boxtel - "De stroomstoring die Boxtel afgelopen week trof is echt een treffend voorbeeld van onze afhankelijkheid van techniek", vindt tekenaar en illustrator Ralph Dikmans. Volgende week brengt hij zijn vierde Anders-Man album uit dat precies dit onderwerp behandelt. Met een vette knipoog natuurlijk, zoals zijn fans van hem gewend zijn. Toch is 'Anders-Man 4 - Catastrofale Computer Crash', zoals het nieuwe stripboek heet, het meest serieuze avontuur van de antiheld tot nu toe.

Catastrofale Computer Crash. Dat klinkt als een zwaar onderwerp en dat is het, onder de oppervlakte, ook wel. Zo blijkt ook als Dikmans over zijn nieuwe album vertelt. "We zijn zó afhankelijk geworden van techniek... Dit album behandelt de vraag: wat als?", licht de striptekenaar een tipje van de sluier op.

Het tweede album heeft volgens Dikmans een sterker verhaal en dat komt volgens hem door de samenwerking met scenarist Peter Busschots, maar ook dankzij de persoonlijke ontwikkeling die hij doormaakte. "Ik heb me, natuurlijk in overleg, niet altijd helemaal aan de synopsis gehouden", verklapt de striptekenaar. Ook tekende hij het nieuwe album met meer 'cliffhangers', die nu iedere halve of hele pagina voorbij komen om het spannend te houden. Bovendien wordt het verhaal, als eerste in de Anders-Man reeks, vanuit verschillende standpunten verteld.

Herkenbaar
In het boek maakt ook een vermeende dochter van de antiheld Anders-Man haar opwachting: Anders-An. Zij beschikt over superkrachten, die zo nu en dan echter haperen. Ralphs eigen dochter Anne stond model voor de nieuwe sidekick van de door hem bedachte superheld.

Op deze manier zullen meer mensen uit zijn omgeving zich herkennen in het vierde deel uit de stripboekenserie. Zo verwerkte Dikmans, die zelf ook leerkracht is op de Vorsenpoel, enkele collega's, maar ook fans en vrienden in het verhaal. "Eén fan vroeg zelfs wat het kostte om hem een rol in mijn nieuwe boek te geven!"

Ook de in het album geïntroduceerde Bad Stickerman is een fan van de tekenaar. "Hij heeft zelfs een eigen Facebookpagina geopend", lacht Dikmans. En daar bleef het niet bij: Bad Stickerman, in het dagelijks leven Michel de Stickere geheten, draagt inmiddels trots een t-shirt met daarop zijn alter ego.

Merchandise
Die merchandise, waar zijn fans om vragen, is waar de striptekenaar echt trots op is. En die schare fans is volgens Dikmans groeiende. Zó snel zelfs dat hij afgelopen november met zijn eigen bedrijf, Ralph Dikmans Design, van start ging. Naast het tekenen van stripverhalen, richt hij zich ook op het maken van illustraties in opdracht, zoals het ontwikkelen van logo's. En dat gaat goed: op dit moment werkt de geestesvader van Anders-Man één dag minder zodat hij zich volledig kan richten op zijn illustratiebedrijf.

Naast bekende mensen zijn er in dit album ook weer plaatsen en gebouwen uit onze gemeente terug te vinden. Zo vind je onder meer de Rabobank, Hema en een verwijzing naar Sparrenrijk. "Ik blijf 100 procent ambassadeur van Boxtel!", aldus Dikmans.

Overigens is Dikmans zelf óók meer afhankelijk geworden van de techniek dan bij zijn vorige albums. Want daar waar hij dat eerst handmatig deed, kleurt hij zijn tekeningen vanaf dit deel digitaal in. "Ik ben eens gaan kijken welke programma's er op mijn pc stonden en kwam erachter dat het eigenlijk heel makkelijk ging met Paint 3D." Dit programma had voor de tekenaar nog een ander voordeel: "Ik ben er beter door gaan tekenen omdat al je lijnen gesloten moeten zijn als je ze in Paint inkleurt!"

Het nieuwe album van Anders-Man kost 9,99 euro en wordt op 1 september, tijdens het Brabants Stripspektakel in Veldhoven, uitgebracht. De eerste honderd kopers krijgen daar een speciale zeefdruk van Anders-Man cadeau. Zaterdag 15 september van 13.00-16.00 zal Dikmans bij de Bruna, Rechterstraat 19. Daar zullen naast deel vier ook de eerdere delen te koop zijn. Op 30 september zal de striptekenaar ook aanwezig zijn op de Boxtel Oost Dag, waar hij ook een signeersessie doet. Het album is verder te koop bij Bruna Boxtel en op de website van de Boxtelse striptekenaar.

Dit verhaal is een verkorte versie van het interview met Ralph Dikmans dat in DeMooiBoxtelKrant van woensdag 29 augustus verscheen. In die krant lees je het hele verhaal, maar ook hoe je een exemplaar van het album kunt winnen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>