Afbeelding

Combinatie95 is bang dat subsidies sportclubs verder onder druk komen door nieuwe wet

Algemeen
BOXTEL – Combinatie95 heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de per 1 juli in werking getreden nieuwe wet Markt en Overheid. Hierin wordt sport aangeduid als een economische activiteit. Deze wet is ingesteld om te voorkomen dat de overheid oneerlijk concurreert met de markt. Kern van de wet lijkt te zijn dat vanwege de genoemde oneerlijke concurrentie subsidies voor sportverenigingen geschrapt moeten worden en/of sportaccommodaties alleen nog maar tegen minimaal kostprijs ter beschikking gesteld kunnen worden aan sportclubs. Een mogelijke ontsnappingsmogelijkheid is als gemeenten tijdig in actie komen en sport definiëren als een activiteit met een algemeen belang.

Combinatie95 vraagt zich af in hoeverre de gemeente Boxtel op de vernieuwde wet geanticipeerd heeft. “De mogelijkheid om sport niet als een economische activiteit aan te merken maar als een activiteit met algemeen belang zou voor 1 juli genomen moeten zijn. Is dit gebeurd in Boxtel?” vraagt de partij in haar brief.

Combinatie95 ziet voor sport een belangrijke bindende functie. Mensen ontmoeten elkaar in een informele sfeer en contacten worden gelegd. Het helpt verdraagzaamheid en gaat eenzaamheid tegen. En inwoners werken aan een gezonde leefstijl. In deze rol is sport van onschatbare waarde voor de sociale dynamiek in de gemeente. “Ziet het college ook de dreiging dat deelname aan sport nu afgestraft gaat worden met een extra verhoging van de contributie? Wat gaat deze wet betekenen voor met name de minder draagkrachtigen in onze gemeente. Ziet het college mogelijkheden de minder draagkrachtigen in deze kwestie tegemoet te komen als de wet inderdaad de geschetste consequenties heeft?”

Uit de krant