Afbeelding

Opstarten werkgroepen burgerinitiatieven na bijeenkomst Ouderen in Regie

Algemeen
BOXTEL - Tijdens een druk bezochte bijeenkomst in de reeks ‘Ouderen in Regie’ stond naast het opzetten van particuliere wooninitiatieven door en voor ouderen het thema zorgcoöperatie centraal. Met veel interesse werden de inleidingen over kleinschalige particuliere woonprojecten en het opzetten van een zorgcoöperatie gevolgd. In een forumdiscussie, die daarop volgde, gingen plaatselijk actieve regionale woon-, zorg en welzijnsaanbieders en een vertegenwoordiger van de gemeente Boxtel in op beide inleidingen.

De vertegenwoordigde organisatie willen graag hun kennis en expertise delen met initiatiefnemers van woonprojecten en zorgcoöperaties. Tijdens de bijeenkomst vormden zich al snel werkgroepen die de mogelijkheden voor particuliere projecten en wonen voor ouderen en zorgcoöperaties in Boxtel verder gaan onderzoeken. Initiatiefnemer Van den Brand gaf aan dat er ook in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde mogelijkheden zijn om dergelijke projecten op te zetten. “Burgers moeten daarvoor wel zelf in actie komen en met elkaar de handen uit de mouwen steken om te onderzoeken of en waar mogelijkheden liggen. Dat kan gaan om het bouwen van nieuwe woningen die op basis van een gezamenlijk plan op maat gerealiseerd worden.”

Een mooie vorm van burgerparticipatie is de Zorgcoöperatie in Hoogeloon, die door Ad Pijnenborg werd toegelicht. De Zorgcoöperatie heeft in Hoogeloon inmiddels twee zorgvilla’s gerealiseerd waar mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking wonen. Op die manier kunnen bewoners van Hoogeloon, ook wanneer ze intensieve zorg nodig hebben, in hun woonplaats blijven wonen.

Ook in Boxtel is een vorm van zorgcoöperatie mogelijk als mensen de handen ineen slaan. Ad Pijnenborg gaf aan dat burgers daarvoor wel zelf in actie moeten komen. In Lennisheuvel is al een initiatief Samen in Lennisheuvel waarbij burgers diensten met elkaar uitruilen. Volgens Van den Brand is in Boxtel een ruim en goed aanbod van wonen, zorg en welzijn. Dat kan verrijkt worden met burgerinitiatieven die naast en met het huidige aanbod vernieuwend kunnen zijn voor de woontoekomst van de oudere inwoners van Boxtel. Een aantal mensen hebben zich tijdens de bijeenkomst aangemeld voor werkgroepen die de ideeën rondom kleinschalige particulier wooninitiatieven en zorgcoöperaties in Boxtel verder willen gaan onderzoeken en uitwerken.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant