Afbeelding

Eet met je hart

Algemeen

BOXTEL / LIEMPDE -Gedeeld geluk in 14 restaurants in Boxtel en Liempde

Na een confronterende fotoreportage over de eenzaamheid van de ouderdom besloot fotograaf Babs van Geel op lokaal niveau aandacht te vragen voor dit nijpende probleem waar zoveel ouderen mee kampen. Zij richtte de stichting ‘EET met je hart’ op. ‘EET met je hart’ wil eenzaamheid onder ouderen in de eigen gemeenschap terugdringen, maar bovenal de burger bewust maken van het discutabele lot van veel ouderen.
Was de aftrap in Utrecht in mei 2013 al veelbelovend, het succesrijke vervolg in Utrecht en een aantal Brabantse gemeenten liegt er niet om. Vrijdag 7 november aanstaande start de 2e restauranteditie van ‘EET met je hart’ in de gemeente Boxtel en het is bemoedigend dat maar liefst 14 restaurants ‘EET met je hart’ omarmen en op de kaart zetten.

‘EET met je hart’ verzamelt op een unieke en onderscheidende wijze financiële middelen op lokaal niveau, in samenwerking met de lokale horeca. Gedurende 7 weken per jaar worden gasten van deelnemende restaurants gevraagd per tafel één euro te doneren. Deze donaties worden voor 100% aangewend om sociale ontmoetingen voor ouderen in diezelfde gemeente mogelijk te maken. Hiertoe werken de lokale ‘EET met je hart’ teams nauw samen met plaatselijke zorginstanties (huisartsen, thuiszorg- en welzijnsorganisaties, pastors) die goed zicht hebben op zelfstandig wonende kwetsbare ouderen die door persoonlijke omstandigheden minder goed van huis kunnen.

‘EET met je hart’ trekt veel publiciteit, hetgeen leidt tot spontane aanmeldingen om het initiatief uit te rollen binnen een gemeente of door het zelf initiëren van activiteiten om aandacht te vragen voor eenzaamheid. Zo beklommen in juni 12 fanatieke fietsers van Biking 4 Life de Mont Ventoux om de stichting een hart onder de riem te steken. Rotary Boxtel-Oirschot-Haaren organiseerde een bridgedrive en met de opbrengst van deze dag bezorgden zij ruim 40 ouderen een prachtige middag bij Circo Circolo. Ook openen verschillende deelnemende restaurants hun deuren om kwetsbare ouderen uit hun eigen gemeente een speciale avond te bieden.

In het land wordt positief gereageerd door veel onbekende, maar vooral ook bekende Nederlanders. Claudia de Breij, Barry Atsma, Cees Grimbergen, Mike Boddé, Marc Lammers, Yvon Jaspers, Guus Meeuwis, Marc-Marie Huijbregts en Karin Bruers zijn enthousiast en omarmen ‘EET met je hart’ als ambassadeur in hun eigen gemeente. Ook alle burgervaders en -moeders waarderen het initiatief en zetten zich op verschillende manieren in. Zo koos oud-burgemeester van Utrecht ‘EET met je hart’ uit als goede doel tijdens de veiling van het eerste vaatje haring. De burgemeester van Boxtel, Mark Buijs, verwelkomde 75 ouderen uit zijn gemeente tijdens het kermiskienen op de vloer van de botsauto’s en prees de bereidheid van de vrijwilligers om deze ontmoeting tot een succes te maken. De portretten en mooie quotes van burgemeester Buijs van Boxtel en van Yvon Jaspers sieren de tafelkaartjes die vanaf 7 november op de tafeltjes staan bij de 14 deelnemende restaurants.

Tenslotte moet benadrukt worden dat ‘EET met je hart’ vooral een maatschappelijke beweging wil creëren. En dit is precies de beweging die ontstaat. Burgers staan zelf op om samen met de stichting de handen uit de mouwen te steken en sociale projecten mogelijk te maken. Bedrijven en maatschappelijke instellingen haken daarop in. Op Facebook en op de website van ‘EET met je hart’ is hierover veel aansprekend beeldmateriaal te zien.
Benieuwd naar deelnemende restaurants? Kijk op www.eetmetjehart.nl/restaurants


 

Uit de krant