Wekelijkse column: Een beginnend stiefgezin: het lijkt op een fusie

Algemeen
Fusies in een bedrijf leiden vaak tot verzuim. Dat komt omdat fusies stress opleveren. Het gaat om belangrijke dingen als macht, loyaliteit en posities. Aan wie moet ik verantwoording afleggen? Wie is er altijd goed voor mij geweest? Hoe gaat men om met degenen aan wie ik loyaal ben? Welke plaats is er voor mij weggelegd?

Het voordeel is dat je na het werk naar huis kunt. Het rotgevoel komt daarmee even op de achtergrond. Behalve als er zorgen zijn om het behoud van je baan, dan laat je het minder los en blijf je ook thuis vaak nog bezorgd. Maar normaal gesproken ontspan je thuis en zijn de zorgen van de fusie dan even op de achtergrond. In bedrijven is er vaak onvoldoende aandacht voor vragen rondom loyaliteit en hoe de onderlinge relaties hier een deuk van kunnen krijgen. Men is bang dat men een andere baas krijgt, die mogelijk heel andere eisen stelt dan de vorige, je weet niet meer met wie je te maken krijgt. Dat is op zichzelf al vergelijkbaar met de situatie van kinderen in een stiefgezin. Zij kennen de stiefouder ook nog niet goed.

Rondom de onzekerheden bij een fusie spelen emoties. Gevoelens zijn niet zo gemakkelijk te communiceren, bovendien houdt men het in het zakenleven graag zakelijk. Begrijpelijk en vaak ook terecht. Maar emoties spelen wel een grote rol in deze situaties. Niet iedereen heeft de juiste woorden paraat als men voelt dat er iets niet in de haak is. Ook leidinggevenden weten vaak niet welke kant het balletje op gaat rollen, bovendien worstelen die weer met hun eigen gevoelens.

Een gezin lijkt heel iets anders dan een bedrijf. Toch gaat het bij samengestelde gezinnen om dezelfde vragen. Kinderen staan dicht bij hun gevoelens en zijn beter in staat om hun vragen te stellen. Wie is de baas? Mag ik loyaal zijn? Hoe zit het met mijn afwezige vader of moeder? Waar komt mijn bed? (macht, loyaliteit, posities).

Alleen kan men zich in een gezin er niet aan onttrekken. Je woont er nu eenmaal, en als kind ben je volledig afhankelijk van volwassenen. Daarom is het voor kinderen zo lastig wanneer moeder of vader een nieuwe partner krijgt. Kinderen hebben het idee dat ze niet loyaal zijn aan hun vader, als ze de vriend van moeder aardig vinden. Zo lang beide ouders (en stiefouders) daar goed mee omgaan lukt dat nog wel, maar wordt dit onvoldoende erkend, dan heb je de poppen aan het dansen.

Juist daarom mogen ouders die gaan scheiden elkaar niet afvallen. En dat is bijna onmogelijk, want een scheiding is niet een combinatie van zakelijke als van emotionele aangelegenheden. Vooral is er sprake van negatieve emoties. Maar als u de (stief-)kinderen wilt begrijpen, stelt u zich dan eens voor dat u vandaag te horen kreeg dat morgen in uw bedrijf alles anders zal zijn. Je werkt op een andere locatie, je baas is een andere, nieuwe collega’s en je twijfelt eraan of de inhoud van je werk nog wel hetzelfde blijft. Onzeker hè?

Uit de krant