Afbeelding

ANWB maakt Beemdenleerlingen Streetwise

Algemeen
BOXTEL - Afgelopen vrijdag kwam de ANWB langs bij basisschool de Beemden om de leerlingen het belang van goede verkeersveiligheid te leren. Alle leerlingen, van groep 1 tot en met groep 8, konden zelf ervaren hoe belangrijk het is om goed op te letten in het verkeer.

De verschillende klassen kregen een oogcheck en daarnaast werden de lessen toegespitst op hun leeftijd. De jongste kinderen kregen ‘Toet toet’, waarbij ze leerden verkeersgeluiden te herkennen en hoe ze veilig de weg over moeten steken. De iets oudere kinderen van groep 3 en 4 kregen ‘Blik en klik’, waarbij ze mochten rondrijden in een klein oefenautootje en leerden over het belang van autogordels. Dit gebeurde met behulp van de pop Albert, die nooit zijn gordel omdeed. Hij schoot dus steeds voorover over de auto, tot grote hilariteit van de kinderen.

Bij de les van de groepen 5 en 6, ‘Hallo auto’, reden de kinderen rond in een echte auto. Vanaf de bijrijdersstoel moesten ze zelf remmen op een wegdek, dat door meehelpende ouders steeds nat gemaakt werd. Zo konden ze zelf ervaren hoe moeilijk het af en toe is om een auto onder controle te houden en hoe goed je dus moet opletten als het nat weer is. Ook hier kwam het belang van gordels duidelijk naar voren. De oudsten van de school, groep 7 en 8, kregen ‘Trapvaardig’, een les in praktische fietsvaardigheid. Ze reden op hun eigen fietsen met zware rugtassen door een uitdagend parcours. Zo werden ze voorbereid op het zelfstandig naar de middelbare school fietsen. Ook werd er geoefend met elektrische steppen, waarmee de kinderen moesten proberen op tijd te remmen.

Volgens leraressen Esther Westelaken en Saskia Swinkels, die hielpen bij de organisatie, is de activiteit enorm goed verlopen. “De leerlingen vonden het heel leuk om te doen en lagen regelmatig in een deuk van het lachen, maar ze hebben er ook veel van opgestoken. We hadden het niet kunnen doen zonder de hulp van de ANWB en natuurlijk ook alle ouders die hebben meegeholpen.”
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant