Afbeelding
Foto: Sander van Kasteren

Box & Breakfast; uniek overnachten in het buitengebied van Boxtel

Algemeen

Liempde/Boxtel – In het buitengebied van onze gemeente staan sinds eind mei vijf kubussen, gemaakt van plexiglas, dekzeil en herbruikbare bouwmaterialen. In zo'n 'Box & Breakfast' kunnen toeristen genieten van een exclusieve overnachting in de Boxtelse of Liempdse natuur. De verslaggever van DeMooiBoxtelKrant werd uitgenodigd voor zo'n '1000-sterrenovernachting' onder de Liempdse sterrenhemel en mocht zich afvragen of dit nu hét middel is om toeristen naar onze gemeente te lokken.

Na een fietsritje van een half uur van mijn woning in Boxtel Breukelen naar het buitengebied van Liempde mag ik mijn 'overnachtingskit' afhalen bij Jos Sanders in Café 't Groene Woud in Kasteren. Daarin zit het ontbijt voor de volgende ochtend, een schone handdoek, een thermosfles met kokend water en dat was het wel zo'n beetje. Niet voor niets wordt vermeld dat de overnachting erg basic is.

Kubus
"Die weg uitrijden en aan het eind, bij het wildbord rechts het weiland op." Ik herhaal de woorden van Sanders zachtjes voor mezelf, zodat ik ze beter kan onthouden, want mijn navigatie heb ik, eveneens heel basic, uitgezet. Eenmaal het weiland opgedraaid wordt de rit hobbelig. Even later wordt het pad bijna onbegaanbaar. Ik besluit geen risico op lekke banden te nemen en het pad verder te lopen. Dan doemt daar de kubusvormige Box op.

Die kubus meet zo'n drie meter aan alle zijden en was best een uitdaging om op een verantwoorde wijze te bouwen, zo legt architect Roel van der Linden uit. Dat 'verantwoord bouwen' houdt in dat rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld de duurzaamheid van de gebruikte materialen. Daarom zijn voor de plexiglazen wanden voor in de bouw standaardmaten gekozen. Die kunnen na demontage een tweede leven krijgen in de bouw.

Dan het 'dak'. Dat is gemaakt van dekzeil en wordt vastgezet met bajonetsluitingen. Het is vandaag droog, dus hoe het zich houdt in de regen weet ik niet. Het is geen bizar warme dag, maar omdat iedere vorm van luxe in de Box ontbreekt kan ik me voorstellen dat het er behoorlijk warm kan worden. Wanneer ik er kom stikt het van de muggen en steekvliegen, dus de deur kan ook niet even open, maar dat is erg afhankelijk van de jaargetijde en het weer.

Avontuurlijk paars
Krabbend aan de eerste opgelopen muggenbeten steek ik de sleutel in het slot van 'mijn Box'. Voor de komende nacht althans. Bij binnenkomst word ik verwelkomd met een 'Welkom Box' van karton die op de grote en keurig opgemaakte Boxspring staat. Daarin zitten onder meer kaarten van Boxtel, het reglement en een zakje Boxtelse Keitjes, een lokale lekkernij die het midden houdt tussen speculaas en taai-taai.

Het is een prettige verrassing, want mijn maag begon al aardig te rommelen. Ik heb bewust geen eten of drinken meegenomen, omdat ik verwacht dat de avontuurlijke ingestelde toerist van mijn leeftijd (30), bekend als de groep 'avontuurlijk paars' dit ook niet zou doen.

Avontuurlijk paars is de groep toeristen waarop Boxtel mikt met de Box & Breakfast. Uit onderzoek bleek dat onder deze groep toeristen in onze gemeente de grootste groeipotentie zit. Dit werd dan ook in het beleidsstuk 'Toeristisch-recreatieve visie', die loopt tot 2021, vastgelegd. Verder sluit het aan bij het toeristisch profiel dat Boxtel zichzelf aanmeet: Authentiek & Innovatief.

Échte beleving
Met de opdracht deze groep naar Boxtel te lokken ging vanaf begin 2017 een werkgroep aan de slag. Op een bepaald moment kwam communicatieprofessional Thieu van Tooren op het idee van de Box & Breakfast: "de doelgroep komt graag op het strand. Ik zelf ook. Dat is de échte beleving, met het zand, de wind en de zee." Die pure beleving past bij avontuurlijk paars. En zo ging een werkgroep met het idee aan de slag. De groep groeide naarmate de plannen vorm kregen.

Toen Van der Linden bij het project betrokken werd, lag er al een redelijk compleet plan op tafel. "Ik dacht: dit verhaal klopt van A tot Z", geeft de architect aan. Toch lagen er ook de nodige uitdagingen, waarvan de grootste het dak was. Hij legt uit dat de initiatiefnemers het liefst een glazen, of op zijn minst doorzichtig dak op de Box zouden zien. Dat bleek echter financieel onverantwoord te zijn, waardoor werd gekozen voor dekzeil.

Ook moest de Box zonder schade in- en uit elkaar te zetten zijn en moesten de losse onderdelen door twee personen te dragen zijn. "Dat behapbaar houden was een grote uitdaging", vertelt de architect met een opgelucht lachje. Hij vertelt hoe de vloeren in de eerste ontwerpen van europallets waren, totdat de aannemer (Barth Hobbelen) aangaf dat dat 'waaibomenhout' is. Zo was er ook discussie over stroom: lange tijd maakte een grote accu op zonne-energie deel uit van het ontwerp, maar uiteindelijk werd voor een kleine accu voor telefoons gekozen en verlichting op een eigen accu.

Basic
Buiten de Boxspring is er weinig aanwezig in de Box. Een klein eco-toilet, twee stoelen en een tafeltje, een lamp op accu en een kast met drie compartimenten. Ik trek de deurtjes daarvan open om te kijken wat erin zit. Wederom vrij basic, maar afdoende: eerdergenoemde acculader voor mijn telefoon, inclusief usb-c en Apple stekkertjes, een knijpkat, EHBO-trommel, tekentang, wc-papier en – tromgeroffel – deet-spray!

Eenmaal gesprayd bedenk ik me dat het best handig is dat de Box geen kookgelegenheid heeft. Niet alleen vanuit veiligheidsoverwegingen, maar zo wordt de toerist, ik dus, gedwongen tot een fietstochtje naar Boxtel of Liempde om daar zijn geld aan een maaltijd uit te geven. Ik probeer te bedenken wat een 'avontuurlijk paarser' eet, maar kom zelf niet verder dan 'waarschijnlijk iets vegetarisch'. Voor mij is er wel vlees deze avond, in de vorm van een frikandel.

Als ik terugkeer met mijn fietstas vol met friet, frikandel en een milkshake bedenk ik dat fietstassen sowieso wel handig zijn voor de toerist. De kan met kokend water en de koelbox die je bij je 'cateraar' meekrijgt zijn best fors en niet handig te vervoeren. Voor automobilisten geldt dit probleem natuurlijk niet, hoewel zij ermee over het voor auto's onbegaanbare pad moeten zeulen.

Met een toenemend schuldgevoel prop ik mijn plastic snackbakjes en verpakkingen in het iets te kleine prullenbakje. Ik behoor vandaag duidelijk niet tot de milieuvriendelijkste gebruikers van de B&B. De zon begint te zakken en ik maak me klaar voor een interessante overnachting, verrekijker, camera en telefoon met sterrenatlas bij de hand.

Kleine beer
's Avonds zie ik Saturnus, Mars, het sterrenbeeld Cassiopeia en vele, vele sterren. Wat dat betreft is de ervaring prachtig. Het is voor mijn gevoel te koud om buiten de sterren te bekijken en bovendien zwermen daar honderden muggen rond die het op mijn bloed voorzien hebben. De twee minuten die ik toch naar buiten ben geweest om de ondergaande zon te fotograferen, hebben me dan ook de nodige beten opgeleverd.

Later op de avond zie ik het sterrenbeeld Ursa Minor, ofwel kleine beer. Het is het eerste en meteen ook het laatste grote dier dat ik zie, want op muggen en vogels na, vertoont zich geen wild. Jammer, maar de natuur laat zich nu eenmaal niet regisseren. Iets na zessen word ik wakker van de opkomende zon, wat een prachtig gezicht oplevert, zo tussen de bomen door.

Ik bevind me op de grond van Theo Timmermans, één van de particulieren die hun landerijen beschikbaar hebben gesteld voor het experiment met de bijzondere natuurovernachtingsmogelijkheid dat tot en met september loopt. Daarna wordt uitgebreid geëvalueerd.

Andere grondeigenaren die aan het experiment meewerken zijn Frans van Boeckel en wethouder Marusjka Lestrade. De ontbijten, schoonmaak en het bedlinnen worden verzorgd door Villa Wilhelmina uit Boxtel en 't Wachterspunt, Cultuurlogies Looeind en Café 't Groene Woud uit Liempde. De Liempdse deelnemers werken in de vier Liempdse Boxen volgens een roulatiesysteem. Ook andere uitbaters van lokale B&B's krijgen de mogelijkheid mee te werken aan het experiment, want de Box & Breakfast moet volgens gemeente en betrokkenen gezien worden als aanvulling op, en niet als vervanging van.

Koffie met melk
Ik besluit de koelbox erbij te pakken en aan het ontbijt te beginnen. Het ziet er smakelijk uit, met daar waar mogelijk lokale ingrediënten. Het stelt mij enigszins teleur dat er geen verse jam en dergelijke in de koelbox zitten, maar dat is gekozen voor kleine kuipjes. Dat zal ongetwijfeld iets met houdbaarheid en duurzaamheid te maken hebben, maar doet in mijn ogen ook afbreuk aan de authentieke ervaring.

De koffie is warm dankzij het – nog steeds – hete water dat ruim 15 uur nadat het ingeschonken is uit de thermosfles komt. Natuurlijk is het oploskoffie, maar dat deert niet. Koffie is koffie! Naast koffie zitten er verschillende soorten thee, roomboter, vleeswaren, kaas, yoghurt, sinaasappelsap en jam, hagelslag en broodjes van een bakkerij uit Aarle-Rixtel in de koelbox. Die blijft overigens met gemak 15 uur koel.

Het ontbijtpakket is ruim bemeten: ik krijg onmogelijk alles op. Misschien zou een échte 'avontuurlijk paarser' alles wat overblijft meenemen, maar ik vind dat – omdat ik er op uitnodiging ben – onbeleefd.

Voor de toerist kost een overnachting voor één of twee personen 112 euro, plus 93 cent toeristenbelasting per persoon. Alleen overnachten is dus niet aan te raden, kostentechnisch. Van dit bedrag gaat 25 euro naar het versterken van de natuur in onze gemeente. Een toerist betaalt dus automatisch mee aan onze groenvoorziening.

Mijn nachtje als toerist in eigen gemeente zit erop. Ik verlang naar een douche en zou, als ik een echte toerist was, nu dus naar mijn Bed & Breakfast terugkeren om daar onder de douche te springen. Ik fiets echter naar mijn huis en overdenk de overnachting. Vind ik die persoonlijk 112 euro waard? Nee. Maar het is wel een unieke ervaring waar wellicht een niche voor te vinden is. Dat blijkt ook als ik in de weken na mijn overnachting (begin juni) de website bekijk. De boekingen stromen in aardig tempo binnen. En bovendien, zoals Van Tooren ook al aangeeft, is de Box niet bedoeld om tienduizenden toeristen naar Boxtel te lokken, maar meer als marketingmiddel om te laten zien dat onze gemeente tot iets unieks in staat is. Want dat is het: uniek. Maar dat maakt het niet weggelegd voor iedereen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het ontbijt is ruim bemeten voor één gast.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Boer Theo Timmermans bekijkt de Box & Breakfast op zijn landgoed. (Foto: Sander van Kasteren)
Afbeelding
Column 11 uur geleden Column Nellie Timmermans - Hoe pijnlijk als je zo gekwetst wordt
Afbeelding
Algemeen 3 dec, 14:57 SP-fractieleider Eric van den Broek plots overleden
Afbeelding
Algemeen 2 dec, 11:15 Scouting Boxtel bezorgt kerstkaarten
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 22:10 Bestelauto botst op aanhangwagen op de Prins Hendrikstraat
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 16:37 Jonge Boxtelaren genieten van Sints Sportieve Spektakel
Afbeelding
Algemeen 30 nov, 10:18 Gildenbondsharmonie brengt Frankrijk naar Boxtel met najaarsgala Vive La France